Srbija

Stručnjaci upozoravaju: Roditelji, ovi signali su ključan faktor u prevenciji nasilja

Nakon zločina koji se dogodio u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kada je 13-godišnji dječak u školi ubio osmoro učenika i radnika obezbjeđenja, a ranio još šestoro djece i nastavnicu, glavna tema u društvu je kolika je odgovornost porodice i da li je ona ključna u prevenciji ovakvih događaja.

Psihijatar iz Centra za mlade specijalne bolnice zavisnosti u Drajzerovoj Katarina Crnić kaže za Tanjug da je porodica ta koja mora da prati promjene u ponašanju djeteta i apeluje da roditelji obrate više pažnje na signale, koji, kako kaže, uvijek postoje.

– Prosto možemo da kažemo je to neka povučenost, promjena u ponašanju, možemo da kažemo da ponašanje u pravcu pretjerane otvorenosti ili u pravcu povučenosti je signal, moramo pratiti našu djecu, moramo biti u kontaktu sa njima, pitati, preispitivati, dati podršku i da znaju da se nama kao roditeljima trebaju povjeravati – ističe ona.

Psihijatar Nevena Čalovska ističe da je ono što do sada znamo i što je definitivno neprihvatljivo, a što je, objašnjava, bilo veoma ugrožavajuće za razvoj ovog djeteta je što je prošao kroz maltene vojnu obuku u streljani, u koju ga je vodio roditelj. To je, naglašava, nešto što definitivno ne smije da se ponavlja.

Porodični terpeut Vera Despotović ocijenila je da je tokom razvoja jedne mlade osobe porodica presudno važna, iako u nekom periodu vršnjaci preuzmu dominatnu ulogu u njihovim životima.

– Kada slušamo ove stravične informacije nekako mi djeluje nemoguće da nije bilo znakova koji su ukazivali da dijete ima ozbiljne psihičke probleme – navela je ona.

Dodaje da se često u medijima navodi kad se dogode neke tragične situacije da niko ništa nije primjetio.

– Ja u to sumnjam i neshvatljivo je kako roditelji ne reaguju kada vide da je to dijete otcepljeno i da nemaju s njim komunikaciju, jer postoje različiti načini da odreaguju kada vide da se tako nešto događa – kaže Despotović.

Ističe da se ta komunikacija gradi i da je važno da roditelj bude otvoren, a ne prestrog ili previše ambiciozan, jer se dijete plaši ukoliko ne može da ispuni očekivanja.

Direktorka udruženja “Roditelj” Gordana Plemić kaže da je sve signal za određeni problem i da moramo stalno da posmatramo djecu.

– Roditelji, sve su signali, morate da posmatrate svaki dan djecu, signal je i povučenost i pretjerana agresivnost, ali i radost, sve može biti, moramo da naučimo da razgovaramo i to nam je najveći problem – istakla je ona. Dodala je da vrlo rijetko slušamo djecu i da imamo samo određena pitanja za školu i obaveze, a pitanje “kako je” i da ga istinski čujemo možda bi pomoglo i da primetimo da se sa našim detetom dešava nešto.

Plemić ističe da bi roditelji trebalo da se upoznaju sa digitalnim svijetom i njegovim sadržajem jer, kako je rekla, što bolje upoznamo internet na kojem djeca provode dobar dio svog slobodnog vremena, to je veća šansa da im pomognemo.

Predsjednica udruženja ”Mame su zakon” Tatjana Macura kaže da ono što porodice najprije treba da urade jeste da razgovaraju sa djecom i da je više nego ikad važno da se ”stepen povjerenja” podigne na što je moguće viši nivo.

– Očigledno da ni bliža okolina, ni drugovi, ni roditelji, ni nastavnici, nisu znali šta se dešava. Naravno, ogromna je i odgovornost medija u narednom periodu, način na koji će izvještavati, pošto će se o ovoj temi jako mnogo govoriti, da se ne ulazi previše u detalje i drugo. Razgovor, razgovor i razgovor, mislim da je to ključ prevencije kako da do ovih situacija ne dolazi – rekla je Macura za Tanjug.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da bi roditelji trebalo da nađu više vremena za svoju djecu, da ih slušaju, ali i posmatraju.

– Neće vam oni tek tako sve reći sa vrata, imam taj i taj problem, moraju da vam vjeruju i vi da ih posmatrate. Po koraku kako ulaze u kuću. Mislim da će danas povjerenje i iskrenost postati ono što je bio novac, ništa ne može da bude isto – rekla je povjerenica.

Izvor: Telegraf.rs