TurizamZlatibor

Staze, jezera, vodopadi – Zlatibor nudi za svakoga ponešto

114156_zlatibor_f

 

Zlatibor je već dugo prestonica planinskog turizma. Menjaju se navike i zahtevi gostiju, a domaćini se prilagođavaju. Najveća promena kažu desila se u doba pandemije kada su posetioci želeli da izbegnu gužvu i uživaju u netaknutoj prirodi. Zato su zaposleni u Parku prirode uredili prilaze, postavili klupe, stolove, nadsteršnice i mnoge prirodne lepote Zlatibora učinili vidljivijim turistima.

[ads1]

U Parku prirode Zlatibor, na oko 42.000 hektara, čitava niska prirodnih dragulja koji se čuvaju i približavaju turistima.

„Ranije učinjen Gostiljski vodopad, pa onda Tavničko jezero, Prerast u, Dobroselici, Ribničko jezero, vodopad Skakavac“, kaže upravnik Parka prirode Zlatibor Boško Šopalović.

Nedavno, zaposleni u Parku prirode uredili su vodopad Skakavac u Semegnjevu. Visok je oko 20 metara, a poznat po tome što nikada ne presušuje. Obavezna je stanica biciklističkih i planinarskih tura.

Obeleženo je i uređeno oko 300 kilometara planinarskih staza.

„Ovo je planinarska staza Semegnjevo-Viogor i na svakoj od ovih tabli imate kju-ar, gde očitavanjem tog koda dobijate osnovne informacije, ali zapravo i veoma bitne za samo kretanje po stazi… o svim znamenitostima, o težini staze da biste je mogli prilagoditi svojim mogućnostima“, objašnjava rukovodilac čuvarske službe Parka prirode „Zlatibor“, Ana Ljubičić.

Fizički spremniji mogu do Dobroselice. U njenom ataru je jedan od šest najvećih prirodnih kamenih mostova kod nas – Prerast, a i meštani su zvezde – gotovo svi su glumili u nekom od osam filmova snimljenih ovde.

 

[ads2]

 

 

Sreten Kovačević iz Dobroselice sa osmehom se seća toga kako su ga oblači i lepili brkove za neke uloge.

A možda najlepše zlatiborsko gorsko oko je u susednoj Draglici – Tavničko jezero, nastalo u oknu bivšeg rudnika.

„U samom dnu postoje kanali kojom voda otiče, a sa dva jaka izvora se konstantno puni, tako da uvek imamo ovaj nivo vode u jezeru, čiste vode“, ističe referent zaštite prirode Parka prirode Zlatibor, Rosa Kolašinac.

Tako da Zlatibor ima za svakog po nešto – gužvu i moderne sadržaje u centru, ali i očuvane prirodne lepote u krugu od nekoliko kilometara. Pa ne čudi što su već od polovine jula do sredine septembra svi kapaciteti popunjeni.

 

RTS

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.