Auto-moto

Šta će biti sa VW Golfom 9?

20211103105708_689566

 

Elektrifikacija, kriza, Euro 7 norme. Mnogo je pitanja koja “vise nad glavom” naredne generacije najpopularnijeg hečbeka u Evropi.

Nema nikakve tajne da osma generacija Golfa nema ni blizu tako dobru prodaju kao što je to bio slučaj sa prethodnikom. Razloga ima dosta, od problema sa softverom na početku karijere, preko krize oko poluprovodnika i virusa korona, pa sve do navale SUV modela.

Dakle, sigurno je da ni uprava Volkswagena nije zadovoljna prodajom “osmice”, ali je činjenica je pred ovim modelom veliki broj izazova. Nove glasine koje stižu iz Njemačke upućuju na to da u Volfzburgu odavno razmišljaju na temu Golfa 9

 

[ads1]

 

 

Uprkos svim problemima Golf je i prošle godine bio najprodavaniji automobil u Evropi, sa više od 312.000 registracija. Interesantno je da je gotovo 134.000 završilo u Njemačkoj, što dovoljno govori o tome koliki je stub prodaje tog automobila upravo domaće tržište.

Ove godine, nema šanse da će Golf prebaciti više od 300.000 registracija na Starom kontinentu, što će samo predstavljati još veći pritisak na ovaj hečbek. U septembru je njemački as imao manje od 18.000 registracija, tako da je daleko od prošlogodišnjih rezultata. Prema aktuelnim planovima Volkswagena, nova generacija Golfa koja će zamijeniti “osmicu” trebalo bi da se nađe na tržištu 2026. godine.

No, to će biti nova iteracija samo u pres saopštenjima opskrbljenim marketinškim floskulama. Glasine iz Njemačke kažu da Volkswagen suštinski više nema namjeru da ulaže veliki novac u razvoj narednog Golfa.

Zapravo, primijeniće recept iz nedavne prošlosti kada je šesta generacija Golfa naslijedila petu. Zapravo, to bi se prije moglo nazvati dubinskom restilizacijom jednog modela, nego potpuno novim automobilom. Tako se očekuje da se ista stvar desiti i sa “osmicom” i “devetkom”.

Dakle, malo promjene izgleda, ista platforma, i drugačija paleta motora. Najvjerovatnije će se idući Golf oslanjati samo na plug-in hibridne pogonske sklopove. Podsjetimo, novo izdanje ovakvih priključnih hibrida Volkswagena stiže 2023. godine i imaće domet od 100 km u EV režimu vožnje.

 

[ads2]

 

 

Ukoliko se isprati životni ciklus od sedam godina, onda će Golf 9 nestati sa tržišta 2033. godine. Kako je Evropska komisija predložila zabranu prodaje automobila sa SUS motorom 2035. godine, i ako se sa tim zaista slože i zemlje članice EU, onda je sasvim izvjesno da desetu generaciju Golfa sigurno nećemo vidjeti. Neki će se radovati, a neki će i plakati, pogotovo zbog činjenice da će ga naslijediti električni model – po svemu sudeći druga iteracija vozila ID.3, prenosi AutoRepublika.

nezavisne.com