Novo GorazdePRAVOSLAVLjE

Srpska kulturna baština: 500 godina Goraždanske štamparije

U istoriji i kulturi svakog naroda postoje događaji koji za sva vremena utiskuju beleg značaja utirući i osvetljavajući put kulturnom razvoju budućih generacija.

Takav događaj u srpskom narodu odigrao se u Donjoj Sopotnici kod Goražda pre 500 godina.

 

[ads1]

 

U crkvi Svetog Đorđa, zadužbini Herceg Stefana Vukčića Kosače, u Donjoj Sopotnici kod Goražda, počela je 1519. godine rad štamparija Božidara Ljubavića Goraždanina i sinova mu Đurađa i Teodora. Bila je to druga srpska ćirilska štamparija na Balkanu, posle Makarijeve u Zeti, a samo pedeset godina posle genijalnog Gutembergovog pronalaska.

Cela 2019. godina posvećena je obeležavanju ovog velikog jubileja, koji bi bio na ponos i daleko brojnijim narodima nego što je srpski. Goraždanska štamparija svedoči da su Srbi i pre 500 godina znali da prihvate nove civilizacijske i kulturne tekovine i da ih primene na najbolji način. Tri podvižnička dela ove štamparije: Službenik, Psaltir i Molitvenik ostavili su trajan beleg u istoriji srpske pismenosti i kulture.

Ove tri knjige, koje su izašle iz ove štamparije u njenom kratkom radu, predstavljaju spomenik neprocenjive srpske pisane baštine. U emisiji se sa više aspekata rasveljava značaj ove tri knjige; od društveno istorijskog, kulturološkog, umetničkog, pa sve do dalekosežnih uticaja na današnju nauku i stvaralaštvo savremenih umetnika.

 

[ads2]

 

Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa svevremnskom lepotom grafičkih rešenja koja i danas, posle 500 godina izazivaju divljenje, duboko poštovanje i predstavljaju neiscrpnu inspiraciju za rađanje novih umetničkih dela.

RTS