Aktuelnosti RSZdravlje

Srpska bilježi rast broja zaraženih; Institut objavio preporuke i uputstva

5F144AFD-3312-4129-99D2-A732B2AA3060

Republika Srpska u proteklih nekoliko sedmica bilježi rast broja zaraženih virusom korona.

U vezi sa tim, Institut za javno zdravstvo objavio je preporuke i uputstva koje se odnose na testiranje i karantin osoba koje su vakcinisana ili su preležala kovid.

TESTIRANjE NAKON ISTEKA KARANTINA ILI PRELEŽANE BOLESTI

Za osobe koji su kontakti kovid-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, a rade u zdravstvenim ustanovama i domovima za njegu starih lica i lica sa poteškoćama u razvoju, prilikom povratka na posao preporučuje se testiranje PCR ili brzim antigenskim testom četvrti ili peti dan nakon izloženosti.

 

[ads1]

 

Testiranje na kraju perioda karantina se ne radi, osim u slučaju procjene nadležnog epidemiologa da se radi o visokom riziku od zaražavanja osjetljivih kategorija stanovništva (npr. imunikompromitovana osoba, naročito ona koja radi kao zdravstveni radnik ili njegovatelj), u kom slučaju se test radi poslednji dan karantina.

KARANTIN KOD OSOBA KOЈE SU VAKCINISANE

Osobe koje su vakcinisane samo jednom dozom vakcine, podliježu mjeri karantina u trajanju od 10 dana. Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv kovida-19, a identifikovane su kao bliski kontakt kovid-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, kao i osobe kod kojih je prošlo više od šest mjeseci nakon preležanog kovida-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana od dana izloženosti.

Ukoliko ne razviju simptome infekcije, a nakon isteka pet dana, ove osobe nastavljaju dalje sa redovnim aktivnostima uz uputstvo za visoku opreznost u narednih 10 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku.

KARANTIN KOD OSOBA KOЈE SU PREBOLOVALE KOVID -19

Osobe koje su unazad šest mjeseci imale laboratorijski potvrđen kovid-19 (PCR ili antigenskim testom) ili su bile vjerovatan slučaj kovida-19, a identifikovane su kao bliski kontakt kovida-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku.

KARANTIN, KRITERIЈUMI ZA IZLAZAK IZ KARANTINA

 

S ciljem sprečavanja daljeg širenja infekcije, svi bliski kontakti podliježu mjeri karantina, koja započinje od datuma posljednjeg kontakta sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem koji je ostvaren tokom perioda infektivnosti potvrđenog/vjerovatnog slučaja.

 

[ads2]

 

Trajanje karantina za bliske kontakte potvrđenog ili vjerovatnog slučaja je 10 dana. Ukoliko tokom trajanja karantina osoba razvije simptome (bilo da je vakcinisana ili nevakcinisana), smatra se vjerovatnim slučajem koji podliježe izolaciji bez obzira da li je testirana ili ne.

Trajanje karantina kod osoba koje žive u istom domaćinstvu sa potvrđenim/vjerovatnim slučajem se takođe definiše od datuma poslednjeg kontakta. Iz praktičnih razloga, u slučaju nemogućnosti izolovanja od oboljelog ukućana, kontaktima u domaćinstvu se može propisivati karantin u trajanju od 14 dana od datuma uzimanja uzorka potvrdnog testa kod oboljele osobe, ukoliko se radi o potvrđenom slučaju, odnosno od prvog dana simptoma, ukoliko se radi o vjerovatnom slučaju.

 

Rtrs