Aktuelnosti RS

Srednjoškolci u RS najbolji iz informatike, a najlošiji iz srpskog jezika

20170529172123_428342

Rezultatima provjere znanja iz istorije, engleskog, informatike, fizike, knjigovodstva i mašinskih predmeta, kojoj su prošle sedmice u okviru eksternog testiranja podvrgnuti učenici svih srednjih stručnih i tehničkih škola u RS, zadovoljni su direktori i profesori, ali ne i Republički pedagoški zavod RS.

Prema objedinjenim rezultatima sprovedenih testiranja, đaci najbolje barataju informatikom, dok srpski jezik najmanje znaju.
“Nismo zadovoljni postignutim rezultatima na eksternoj provjeri znanja. Kao opravdanje za ovakve rezultate možemo uzeti činjenicu da se sprovode prvi put i nadamo se da će na svakoj sljedećoj provjeri rezultati biti bolji”, navodi Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, dodajući da je Kolegijum RPZ RS zadovoljan činjenicom da je eksterna provjera znanja u školama prošla u skladu sa uputstvom.

Do kraja juna planiraju održati sastanke sa direktorima srednjih stručnih i tehničkih škola i upoznati ih sa analizom, koju će pripremiti prosvjetni savjetnici.

Iako su rezultatima provjere znanja iz srpskog jezika, koje je sprovedeno prethodnog mjeseca, direktori bili razočarani jer neki učenici nisu znali razlikovati prostu i proširenu rečenicu, rezultatima iz sad testiranih predmeta su ipak zadovoljni.

“Preko 60 odsto učenika naše škole je zadovoljilo provjeru znanja, dosta učenika je čak nuliralo test. Pohvalila bih kako je test urađen i sastavljen, pitanja su bila prilagođena planu i programu iz svih oblasti koje smo do sada radili i nemam nijednu primjedbu. Pozitivno su me iznenadili, nisam očekivala od njih konstataciju da im je najviše logika poslužila u povezivanju godina, događaja, ličnosti. Nije bilo pitanja koja su im predstavljala poseban problem”, navodi Mira Šobot, profesor istorije u Tehničkoj školi Banjaluka.

Slavojka Lazić, pomoćnik direktora ove škole, kaže da je testiranje prošlo bez problema i da su u roku od dva dana komisije sastavljene od profesora pregledale sve testove te rezultate poslale RPZ RS.

“Bilo je nekih tehničkih grešaka prilikom štampanja elektronske verzije teksta i mislim da bi se to moglo u narednom periodu malo urediti. Kod nas je testu iz istorije pristupilo osam odjeljenja trećeg stepena, dok su tri odjeljenja mašinske struke, koja je četvrti stepen, radila testiranje iz mašinskih materijala. Analizirajući rezultate s kolegama, zaključili smo da su rezultati iz istorije za nijansu bolji od mašinskih materijala”, ističe Lazićeva.

U Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” Bijeljina, kako tvrdi Radenko Todorović, direktor ove škole, situacija je obrnuta. Đaci su pokazali bolje znanje iz tehnoloških materijala nego iz istorije.

Postignuti rezultati:

  • Srpski jezik i književnost  28,19%
  • Fizika  38,11%
  • Mašinski materijali  40%
  • Istorija  46,56%
  • Engleski jezik  50,65%
  • Knjigovodstvo  50,23%
  • Informatika  67%

Republički pedagoški zavod je prvi put sprovodio eksternu provjeru znanja učenika srednjih stručnih i tehničkih škola i drugi put učenika gimnazija. **

Foto: Velibor Tripić

nezavisne.com