Aktuelnosti RS

Srbima već preko glave Bakirovog iživljavanja!

rs-srbima-vec-(1)_620x0

Oštre reakcije građana RS posle najavljene apelacije Ustavnom sudu BiH na naziv Republika Srpska. Stevandić: Svi znaju da su Izetbegovići davno proklamovali politiku iskorenjivanja Srba

Lično bih potpisao apelaciju Ustavnom sudu BiH na ponašanje Saveza za promene RS. Smatram ih odgovornim za prostor koji svojim dodvoravanjem daju Bakiru i njegovom iživljavanju. Uništiće nas politika dodvoravanja pre nego neprijatelj! Ovo je za “Novosti” rekao potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, dan nakon što je šef kluba Bošnjaka u Veću naroda Mujo Hadžiomerović najavio da će bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović podneti apelaciju na naziv Republike Srpske.

– Što se tiče same apelacije, već i ptice na grani znaju da su Izetbegovići još davno, prvo Alija, a sada i Bakir, proklamovali i dalje proklamuju politiku iskorenjivanja Srba na ovim prostorima – dodao je Stevandić.

Šef Kluba Srba u Veću naroda RS Pero Petrović rekao je da je veoma važno da svi zvaničnici Srpske složno stanu u odbranu ustavnog poretka Republike.

– Sada je jasno da im je krajnji cilj ukidanje naziva Republike Srpske i ukidanje Republike Srpske. Mi ćemo nastaviti da kroz institucije branimo interese RS i srpskog naroda – naglasio je Petrović.

Poslanik SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je da najava da će član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović podneti apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom bi osporio naziv Republika Srpska, samo dodatno komplikuje odnose unutar BiH.

ZAOŠTRAVANjE ODNOSA SA SRBIJOM KOŠARAC je naglasio da je Izetbegoviću prioritet političkog delovanja napad na Srpsku i zaoštravanje odnosa sa Srbijom. – Ukoliko Izetbegović podnese takvu apelaciju Ustavnom sudu BiH, pozivam da se svi okupimo u institucijama Republike Srpske, te da one donesu odgovarajuće odluke – ističe Košarac.

– Republika Srpska je dejtonska kategorija. Verujem da će takav odnos uspostaviti i nadležne institucije, koje treba da se bave pitanjem zaštite pozicije Republike Srpske, a time i BiH – izjavio je Bojić.

Napad bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića na naziv Republika Srpska, odnosno njegova najavljena apelacija Ustavnom sudu BiH kojom se osporava ovaj naziv, mogao bi da predstavlja siguran početak kraja BiH, jer se time narušava Dejtonski sporazum, smatra šef Kluba SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac.

U narodu se spekuliše da je Bakir Izetbegović “smislio” i novo ime za Republiku Srpsku. Po njemu, ona bi trebalo da se zove Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata!

NEOSNOVANE INSINUACIJE

ČLAN SzP Adam Šukalo rekao je za “Novosti” da su insinuacije da je ova koalicija odgovorna za “Izetbegovićevo iživljavanje” nad Republikom Srpskom neosnovana!

– Kriveći nas, stvaraju alibi za svoje privatne mafijaške radnje i materijalnu korist. A što se tiče same apelacije na naziv Republike Srpske, reći ću samo: po hitnom postupku eliminisati sa političke scene BiH i Čovića i Dodika i Izetbegovića! Ništa dobro nisu doneli ovom narodu – rekao je Šukalo.

novosti.rs