Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradSrbija

SRBIJA GRADI ŠKOLE I FABRIKE: Pomoć matice Srpskoj, ali i opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH

SRBIJA je u poslednje četiri godine što za izgradnju infrastrukturnih objekata i otvaranje fabrika širom RS, ali i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji BiH izdvojila iz budžeta više od 100 miliona KM.

Novcem iz Srbije izgrađene su škole, vrtići, mostovi, putevi, trgovi, a pomoć je bila ključna i za otvaranje fabrika poput tekstilne fabrike u Nevesinju gde radi 138 ljudi.

Nakon poslednjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika najavljen je novi ciklus pomoći Srbije za pet opština u RS. To su opštine Sokolac, Rudo, Nevesinje, Bileća i Višegrad.

– Najavljena pomoć za pet opština RS od strane Srbije je od velikog značaja za te opštine, koje će moći tim sredstvima da finansiraju projekte veoma važne za njihove lokalne jedinice, s ciljem unapređenja uslova života, kako građana, tako i poslovne zajednice – kaže Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Pored pomoći Srbije, ovo ministarstvo, dodaje Jujićeva, pruža konstantnu podršku nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, kroz grantove koji se isplaćuju na godišnjem nivou u iznosu od tri miliona KM.

– Takođe, resorno ministarstvo podržava realizaciju projekata izrazito nerazvijenih lokalnih samouprava, u ukupnom iznosu od 300.000 KM – pojašnjava Jujićeva.

ČETIRI PROJEKTA VIŠEGRADU

ZAHVALNOST za najavljenu pomoć Srbije stiže i iz Višegrada, iz kojeg su kandidovali četiri projekta ukupne vrednosti oko pet miliona KM.

– Koji god od projekata da prođe, a voleo bih da sva četiri budu odoborena na zadovoljstvo, biće od koristi ne samo Višegrađanima, nego i ljudima koji dolaze u našu opštinu – ističe načelnik Višegrada Mladen Đurević.

Načelnik opštine Nevesinje, Milenko Avdalović, kaže da zahvaljujući pomoći Srbije u ovoj opštini već dve godine radi pogon fabrike tekstila.

– Sva sredstva koja smo dobili iz Srbije smo opravdali i evo ponovo smo se našli u krugu onih koji će dobiti pomoć – kaže Avdalović.

U opštini Sokolac planiraju da sredstva iz Srbije iskoriste pri realizaciji projekta izgradnje Gradske kuće. To je objekat sa 2.300 kvadratnih metara, u kojem bi bili smešteni spomen-soba, muzej, biblioteka, sala za pozorišne predstave i bioskopske projekcije, turistička organizacija…

– Ovaj projekat je bio potpuno usaglašen između rukovodstava Srpske i Srbije, zato je dobio bezrezervnu podršku. Zahvaljujem im na tome, jer mi kao lokalna zajednica nikada ne bismo to sami mogli da uradimo – naveo je načelnik opštine Milovan Bjelica.

S.M. – novosti.rs