Turizam

Sokobanja – jedna od glavnih uzdanica srpskog turizma

677z381_sokobanja-av

 

Sokobanja je u pandemijskoj 2020. godini bila u pet najposećenijih destinacija u Srbiji

Sokobanja ima najdužu turističku tradiciju u Srbiji i jedna je od glavnih uzdanica razvoja i oporavka srpskog turizma od kovid krize, poručila je danas ministarka turizma Tatjana Matić prilikom svečanog otvaranja rekonstruisane Letnje pozornice „Vrelo” u tom mestu, koje slavi Dan opštine.

Ona je čestitala stanovnicima i 184 godine organizovanog turizma, navodi se u saopštenju ministarstva.

[ads1]

„U prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Sokobanji opredelili smo ukupno 95 miliona dinara, od toga 87,5 miliona za infrastrukturne projekte kao što su opremanje Centralnog gradskog parka sa dečijim igralištem, rekonstrukciju pozornice ‘Vrelo’ i dogradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture. Takođe, nastojaćemo da podržimo projekat izgradnje Sokograda”, rekla je ona.

Dodala je da otežano vodosnabdevanje koje traje već 30 godina predstavlja ogromnu prepreku za iskorišćavanje ove destinacije u srpskom turizmu.

„U postkovid periodu zdravstveni turizam će biti jedan od prioriteta i zbog toga je neophodno da razvijamo banjski turizam. Posebno u svetlu činjenice da su i u prethodnom kriznom periodu upravo banje zadržale ili čak imale rast turističkog prometa, čemu je doprineo i program turističkih vaučera”, rekla je ona.

U prva četiri meseca u Sokobanji povećan broj turističkih dolazaka za čak 132,8 procenata u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Tanjug.

Prema broju realizovanih noćenja Sokobanja je u pandemijskoj 2020. godini bila u pet najposećenijih destinacija u Srbiji.

politika.rs

 

[ads2]