Aktuelnosti VišegradSrbija

Soko i Dabar pomogli štampanje prve knjige Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca na obroncima Suvobora, u Srbiji „NA RAMENIMA PREDAKA“

djordje vujanic-prva knjiga - na ramenima predaka

Srpsko sokolsko društva „Soko“ Dobrun kod Višegrada, uz pomoć Izdavačke kuće „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske, iz manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, redovno podržava mlade književne stvaraoce kako bi objavili svoje prve knjige i lakše zakoračili u svijet srpske književnosti.
Ovaj put skromnim finansijskim sredstvima i uz odgovarajuću tehničku i uređivačku pomoć, za kratko vrijeme su monasi iz Dobrunske Rijeke završili pripremu i štampanje prve zbirke pjesama mladog i veoma talentovanog književnog stvaraoca Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca kod rudničko-takovskog kraja u Srbiji.
Đorđe u svojim slikovitim pjesmama dočarava njive, šumarke i šljivike, piše o koscima, potocima i kopačima, o gordim vitim jelama, visokim borovima i jakim hrastovima. Kako živi na selu, on piše o najobičnijim predmetima koji ga okružuju, dočaravajući u svojim stihovima svu blagodat života na selu i živopisni spektar boja, koje se samo na selu mogu doživjeti.
Kako je sa roditeljima, za kratko vrijeme, živio u raznim Srpskim krajevima, logično je da se kroz pjesme dotiče svakog od njih, počevši od Srpske Krajine.
Po riječima urednika u Dabru, arhimandrita Jovana Gardovića, njegovi stihovi su u isto vrijeme maštoviti, ali i stvarni, lagani, razigrani, kao da poskakuju zajedno sa njim.
„Kroz cijelu knjigu proteže se jedna ideja-vodilja koja se ogleda u činjenici da Đorđe piše oslanjajući se na ramena predaka našeg velikog naroda, te svojim pjesmama, ali i crtežima uz njih, čitaocima poručuje kako se sa tih ramena pruža ljepši pogled, sa znatno daljim vidikom“, ističe Gardović.
Đorđe Vujanić je rođen 2005. godine u Srpskom Sarajevu, a kao mali živio je na Palama, odakle sa roditeljima preko Beograda dolazi u Srezojevac. Pohađa Osnovnu školu „Ivo Andrić“ u Pranjanima, odjeljenje Brezna. Njegove pjesme nagrađivane su na konkursu Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca, čiji je odskora član, a objavljivane su u dječijem časopisu „Zvonce“ i časopisu „Dabar“.
Prva knjiga Đorđa Vujanića promovisana je na Svetog Savu ove godine, na tradicionalnoj školskoj priredbi u Pranjanima.

 
Slavko Heleta