Aktuelnosti RS

Šokirao ga prizor: Pčelar iz Banjaluke ostao bez 24 košnice

g7-ktkqTURBXy9iNmQ1OGViM2RkYjNmMGQ1MDFkNDEzODM3ODA0ZGIwNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

U velikim problemima našao se i jedan pčelar iz Bistrice kod Banjaluke. Potpuno se šokirao onim što je zatekao u pčelinjaku

Ostao sam bez 24 košnice, sve pčele su mi uginule. Tako priča Neđo Lazić iz Bistrice, kojeg je juče šokirao prizor u sopstvenom pčelinjaku. Za sve je, kaže, odgovoran komšija koji je na samo 700 metara od njega prskao voće.

– Cvetala je jabuka u punom cvetu. Špricanje je čovek odradio. Ja ne znam čim je radio, ali, uglavnom, sledeći dan sam na poletaljkama primetio mnogo uginulih pčela. Sada ne znam sam šta bih tu – kaže Neđo Lazić, pčelar.

Komšija je, kaže, otišao od kuće, pa nije ni stigao da popriča sa njim. To mu se, tvrdi, nije dešavalo ni za 30 godina bavljenja pčelarstvom. U šoku je i njegov drugi komšija, pčelar i voćar. Kaže da ne bi bilo problema kada bi se korov uklonio na vreme.

– Problem je što su sad voćnjaci obrasli sa mnogo maslačka, sa mnogo mrtve koprive. Oni koji nisu uklonili taj korov iz voćnjaka, a izvrše tretman, u nalazima stiže u većini slučajeva aktara. Aktara je teško sistemično sredstvo koje uništava sve što siše – objašnjava Dragomir Vujković iz Udruženja pčelara Omarska.

Kod pčelinjaka je bila i policija i napravila zapisnik. Tokom sedmice očekuju i inspekciju.

blic.rs / atvbl.com