Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Snimak auto-kamere može biti dokaz na sudu

Snimak auto-kamere može biti dokaz na sudu

kamera

 

Kamere u automobilima postaju sve popularnije u Srbiji i nisu zabranjene, ali se ne pominju ni u jednom zakonu te njihova upotreba nije regulisana. U ovome naša zemlja nije izuzetak. Prema raspoloživim istraživanjima, u mnogobrojnim evropskim državama nedostaju jasni i konkretni zakonski propisi o ovoj (novoj) oblasti.

Sa druge strane, internet je preplavljen snimcima saobraćajnih nesreća snimljenih iz automobila, pri čemu deluje kao da najveći broj ovih snimaka stiže iz Rusije. Mnoga vozila u ovoj zemlji imaju kamere koje snimaju kroz vetrobransko staklo. Tako se mogu videti različite scene: od pešaka koji se bacaju na vozila ili glume da su udareni, iznenadnih izletanja vozila na raskrsnicama, prolaska automobila kroz crveno svetlo na semaforu, proklizavanja vozila na ledu…

 

 

 

Profesor Milomir Veselinović, veštak za saobraćajne nesreće, kaže za „Politiku” da su kamere u automobilima odlična stvar i da snimci mogu mnogo pomoći u postupcima veštačenja saobraćajnih udesa.

„Dobro je i to što publika, pogotovo mladi, vide na tim snimcima sa interneta zbog kakvih se gluposti strada u saobraćaju. To je i edukativni deo. Međutim, upotrebu kamera u automobilima treba dobro analizirati kroz nekoliko aspekata – veštačenja, ljudskih prava, zakonodavstvo, kontrolu saobraćaja i tehničkog pregleda i napraviti kompaktan predlog za regulisanje te oblasti koji neće imati mane”, kaže Veselinović.

Naš sagovornik navodi i da je prilikom veštačenja saobraćajne nesreće snimak kamere važan, ali ga treba povezati i sa brzinom kojom se vozilo kretalo.

„Tehnički deo koji se odnosi na dokazivanje o krivici u saobraćaju ima niz parametara koji bi trebalo da budu pridruženi. Ne samo vizuelni utisak, već i brzina i sve što se dešavalo u vidnom polju kamere”, naglašava Veselinović.

Iako ne postoji zakon koji bar približno uređuje ovu oblast, video-snimak sa auto-kamere se može koristiti u sudskom postupku. Naravno, na sudu je da odredi relevantnost snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost, vreme snimanja, identifikovati vozila i slično.

Beogradski advokat Toma Fila kaže za „Politiku” da je relativno šta može biti dokaz, a šta ne, i da je to pitanje sudskog veća.

„Najveći problem je u tome što naše zakonodavstvo ne može da prati tempo kojim se moderna tehnologija razvija. Generalno, snimak iz automobila ipak može da bude dokaz na sudu, ali je sve na oceni sudskog veća”, navodi advokat.

Poznata je činjenica i da u Srbiji ima veliki broj saobraćajnih nesreća gde se godinama vode sudski postupci i gde je i veštačenjem i saslušanjem teško utvrditi šta se stvarno dogodilo. Dosadašnja praksa je pokazala da su u vezi sa tim auto-kamere veoma korisne. Nijednim propisom nije zabranjena njihova upotreba ali se mora voditi računa o određenim detaljima. Na primer, ukoliko kamera nije na kontrolnoj tabli, ne bi smela biti postavljena na vetrobranskom staklu, tako da se ograničava vidljivost vozača.

 

 

Auto-kamera (na engleskom „dash cam”) u Srbiji se može nabaviti povoljno. Problem je, međutim, u kvalitetu. Tržište je preplavljeno jeftinim kineskim originalima i kopijama, čije su tehničke karakteristike loše. Cene se kreću od 3.500 dinara, pa naviše. Ali, za 7.000–8.000, kažu upućeni, može se kupiti dobra kamera.

Na sajtu polovniautomobili.com navode da postoje i napredne i skupe verzije auto-kamera koje su izuzetno kvalitetne (sa odličnim osvetljenjem za noćno snimanje, GPS uređajem, senzorom G sile koji pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja, beleženjem brzine i broja obrtaja motora). Takvi sistemi često imaju i drugu kameru koja snima unutrašnjost automobila. Njih, ipak, uglavnom kupuju entuzijasti koji žele da zabeleže svoje vozačko umeće.

Princip rada auto-kamera je prost. Ona se obično startuje onog trenutka kada vozač pokrene motor automobila, a gasi se desetak sekundi kada se motor ugasi. Snimci se pohranjuju u memoriju, idu u krug, i najstariji snimak se briše da bi se snimio najnoviji.

politika.rs

 

Možete da nas pratite i na Facebook stranici Visegrad Live

Check Also

20200515092408_599169

Jeep Compass dobija novi 1.3 turbo-benzinac

  Jeep je predstavio verziju Compassa za 2020. koji je osim sveže motorizacije dobio i …

Powered by Master Media (TM)