Aktuelnosti RSFoča

Smanjen broj evidentiranih krivičnih djela u aprilu mjesecu za 44%

U Policijskoj upravi Foča, danas 17.05.20203.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec april tekuće godine. Novinarima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Vasiljević Radenko, načelnik Odjeljenja policije Krunić  i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović.
    Zamjenik načelnika Vasiljević je  istakao da je  stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča na zadovoljavajućem nivou  kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja. Istakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
     Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da su u posmatranom periodu evidentirano 7  narušavanja javnog reda i mira te da je u odnosu na uporedni period 2022. godine povećanje za oko 16,7 %, a zabilježeno je 7 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počinioca prekršaja. Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.  Načelnik Krunić je izjavio da su u mjesecu aprilu  evidentirano povećanje broja saobraćajnih nezgoda čak za 42,1%, zabilježeno je  27 saobraćajnih nezgoda iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te da u posmatranom periodu  nije bilo s/n sa poginuli licima, dok je zabilježeno 5 saobraćajnih nezgoda sa teže povređenim. Evidentirano je 5 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u kojima jesu 2 lica lakše povređena , a   5 sa teže povredama.  Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2023. godine iz saobraćaja je isključeno 38 vozača od čega 31 zbog vožnje pod uticajem alkohola,  a 1 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 6 ostalo. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 14 vozila od čega 2  zbog isteka registracije preko 30 dana,2 zbog tehničke neispravnosti, a 10 zbog ostalih razloga, zaključio je načelnik Krunić. Upućen je apel svim učesnicima u saobraćaju vozačima i pješacima da budu odgovorni učesnici u saobraćaju,sa pobenim osvrtom na vozače početnike u saobraćaju.
       Isti je izjavio da je na području opštine Foča , tačnije u neposrednoj blizini škola na našem području pojačano prisustvo policijskih službenika koji svojim preventivnim radom utiču na povećanje bezbjednosti i pružaju osjećaj sigurnosti kako đacima i nastavnom osoblju u školi tako i roditeljima ćaka. Takođe je u školama sa većim brojem đaka aktiviran i rad školskog policijaca.
      Načelnik odjeljenja kriminalističke policije Tomović izjavio je da je u izvještajnom periodu nadležnim tužilaštvima podneseno 9 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za  10kd, od kojih su 2 krivična djela po nepoznatom izvršiocu, što je za 44 % manje nego u posmatranom periodu 2022.godine. Od 2 kd rasvetljena su dva krivična djela odnosno  100%. Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to7 kd, dok je iz oblasti privrede procesuirano 2 kd a 1 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.  U narednom periodu pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča preduzimaće mjere i radnje u cilju otkrivanja i dokumetovanja krivičnih djela iz oblasti opojnih droga i privrednog kriminaliteta.
mup.vladars.net