Srbija

Sjećanje na Desanku Maksimović

002226
U zadužbini prote Mateje Nenadovića u Brankovini, u ponedjeljak je obilježeno 26 godina od smrti najveće srpske pjesnikinje.
U hramu Svetih arhanđela, zadužbini prote Mateje Nenadovića, u Brankovini, episkopi valjevski Milutin i šabački Lavrentije služili su u ponedjeljak parastos povodom 26 godina od upokojenja najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koja je detinjstvo provela u ovom znamenitom selu. U organizaciji Eparhije šabačke, u goste episkopu valjevskom Milutinu i sveštenstvu stiglo je i 55 učenika Srednje medicinske škole iz Šapca, koji su recitovali pjesme omiljene pjesnikinje.

[ads1]

 

Vladika šabački Lavrentije poznat je kao veliki poštovalac Desanke Maksimović, s kojom se u svakoj prilici viđao i razgovarao, kao i njenog pesničkog opusa. Iako Brankovina više nije dio eparhije koja je u njegovoj nadležnosti, vladika Lavrentije prilježno čuva uspomenu na srpsku pjesničku divu, te druge značajne ličnosti valjevskog kraja. Tako je, u svom rodnom selu Bogoštici kod Krupnja, u sklopu manastirskog kompleksa, izgradio crkvu, repliku Njegoševe kapele na Lovćenu, i otvorio Dom pjesništva “Desanka Maksimović”.

– Ono što je Njegoš među srpskim pjesnicima, to je Desanka među srpskim poetesama, oboje su gromade nacionalne baštine – rekao je Lavrentije.

[ads2]

 

U selo svog detinjstva, Brankovinu, Desanka je često dolazila u posjetu svojoj rođaki, popadiji Peki, supruzi uglednog prote Vladana Kovačevića, starešine seoske crkve. O tim susretima, ljubavi prema Brankovini i o proti Vladanu Kovačeviću objavljena je knjiga.

Izvor: Novosti