Srbija

SIMBOLI ČETIRI VERE: Spomenik u Čačku jedinstven u svetu

48837_spomenik1_ig

 

U ČAČKU postoji spomenik jedinstven u svetu, poznat kao “Spomenik ratnicima četiri vere” koji je posvećen ljudima svih veroispovesti koji su stradali u periodu od 1912. do 1918. godine pokazujući da su sve žrtve jednake bez obzira u kog Boga veruju.

[ads1]

 

– Tu počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda – objasnila je svojevremeno Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Čačani su te 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

– To je, u suštini, spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine – izjavio je  istoričar Miloš Timotijević.

 

 

– Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki. Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama – rekla je Lela Pavlović.

 

[ads2]

 

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci, vršeći progon Jevreja, naredili da se sa spomenika skine Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.