Aktuelnosti RS

Šesti festival šljive u Ugljeviku: Majevčani brendiraju svoju rakiju

YguktkqTURBXy9lZGZmMzBhMGFkNmNiNGY2ZjQ4OWEyODkzMTEyZTdmNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Tradicionalni međunarodni festival šljive, vočnih rakija i meda održan je po šesti put u Ugljeviku, koji doprinosi afirmaciji voćarstva majevičkog kraja.

Naime, ovom kraju je jedan od strateških pravaca razvoj voćarstva, što dokazuje i činjenica da na ovom području ima oko milion voćnih stabala.

To pokazuje da skoro svako domaćinstvo proizvodi rakiju, te se najavljuje i otvaranje četiri destilerije kao i brendiranje majevičke šljivovice.

Teodor Tešić u voćnjaku ima 260 stabala šljive, kruške i jabuke. Iako je suša uzela danak, ovaj voćar je zadovoljan i ovogodišnjim rodom i kvalitetom. Ponosan je i na rakiju koju proizvodi.

– Čačanka rodna je sočna i kvalitetna. Nešto ćemo prodati, nešto u rakiju. Poštujem tradiciju starih, primenjujem nova saznanja i tehnologiju. Redovno posećujem ovakve sajmove. Nešto vidim, naučim, razmenim iskustva. Verujem da se od voćarstva može lepo živeti. Jeste da se mora raditi, uložiti, ali na kraju se isplati – kaže ovaj ugljevički voćar.

Milorad Jovičić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ugljevik, kaže da je proizvodnja rakije postala unosan posao, ako se radi odgovorno i ako se poštuju standardi.

– Imamo sada dve destilerije, a uskoro će biti otvorene još četiri. Pokrenuli smo i aktivnosti oko brendiranja majevičke šljivovice. Da bismo uspeli da se nametnemo na zahtevnom inotržištu i da bi ovo postala ozbiljnija priča, moramo ispoštovati procedure i norme – istakao je Jovičić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić podsetio je ovom prilikom da je na području opštine Ugljevik registrovano 1.300 poljoprivrednih gazdinstava, a procenjuje se da ima oko milion stabala voća.

– I lokalna zajednica voćarstvo vidi kao jedan od mogućih strateških pravaca razvoja. U proteklih nekoliko godina besplatno smo podelili oko 500.000 sadnica, a iz budžeta se izdvajaju tri marke stimulacije po sadnici, regresiraju kamate i izdavajaju značajna sredstva za prerađivačke kapacitete, hladnjače i sušionice voća. Gradili smo i komunalnu infrastrukturu u ruralnim sredinama. Selo je najzdraviji deo našeg društva i namera nam je da zadržimo mlade na selu – kaže Perić.

Majevički voćari imaju podršku Udruženja „Rakijske ceste RS“, dobitnika zlatnog pehara za kvalitet rakije na Novosadskom sajmu.

Miro Krnjajić kaže da ovo područje ima odlične prirodne i klimatske preduslove za uzgoj voća.

– Sudeći po nagradama koje i majevička rakija dobija, ovo je već nadaleko poznati brend – kaže Krnjajić.

Predsednik Privredne komore regije Bijeljina Anto Gajić ocenio je da je neophodno više afirmisati privredne potencijale ove podmajevičke opštine.

Foto: G. Bobić / RAS Srbija

– Poznat šljivarski kraj i šljiva proizvedena na ovom području odavno je našla svoje mesto na zahtevnom tržištu. Nastojimo da stvorimo uslove poljoprivrednicima da budu konkurentni i što lakše plasiraju svoje proizvode – rekao je Gajić.

Sajam je obeležila i bogata ponuda voćnih rakija, likera i džemova, proizvoda od meda, šumskih plodova i bilja. Predstavilo se i Udruženje “Vredne ruke Majevice”.

– Svi proizvodi su za jelo, pića su bez aditiva, bez konzervansa i vinobrana. Čisto domaće, prava zdrava hrana – kaže članica ovog udruženja Gorica Radovanović.

Proizvode predstavilo 83 izlagača

Na ovogodišnjem festivalu šljive i voćnih rakija, svoje proizvode predstavila su 83 izlagača iz RS, FBiH, Srbije i zemlja okruženja.

Za ocenu kvaliteta bilo je prijavljeno 130 uzoraka različitih voćnih rakija.

Kao najbolja šljivovica nagrađena je rakija Destilerije „Trivulesk” iz Leskovca, a za najbolju ugljevičku rakiju proglašena je rakija Alekse Despotovića.

blic.rs