Srbija

Šešelj proglašen krivim, deset godina zatvora

20180411143533_473163

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale u drugostepenoj odluci osudilo je Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.

Međutim, Šešelj neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno 11,5 godina.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini.

Žalbeno vijeće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala. Lider radikala je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća.

[ads1]

 

To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je Šešeljev govor podstakao nasilje, omalovažavanje hrvatskog stanovništva i kršenje njihovog prava na bezbjednost.

Sudsko vijeće Haškog tribunala 31. marta 2016. godine oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Šešelj je ranije rekao da će izricanje drugostepene presude prespavati.

[ads2]

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudu, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo “traljavo i neubjedljivo” odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja.

On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namijenjeni podizanju morala vojnika, ali da riječi ne ubijaju.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je poslije 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine.

nezavisne.com