Aktuelnosti RSZdravlje

Šeranić: Novim zakonskim rješenjima proširena prava pacijenata

Alen Šeranić

 

Novim zakonskim rješenjima prava pacijenata u Republici Srpskoj su proširena, a zdravstvena zaštita podignuta na daleko viši nivo, primjeren 21. vijeku, čime smo udarili i temelje za dalji razvoj i unapređenje domaćeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.
[ads1]

– Sistem zdravstvene zaštite je mnogo unapređen, od elektronske zdravstvene knjižice, elektronskih recepata do integrisanog sistema. Nastojali smo da usaglasimo Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju sa zakonima o zdravstvenoj zaštiti i medicinskoj dokumentaciji i evidencijama. Sve ove novine iznjedrio je partnerski odnos građana i institucija – istakao je Šeranić u intervjuu za Glas Srpske.

Šeranić je rekao da jedna od ključnih novina novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđa da oboljeli od malignih bolesti, kao i roditelji djece oboljele od tih bolesti, za vrijeme bolovanja primaju platu u iznosu od 100 odsto.

Dodao je da je utvrđeno novo pravo koje će biti razrađivano kroz podzakonska akta, a to je da će i trudnice koje usljed određenih komplikacija moraju čuvati trudnoću, imati punu platu za vrijeme bolovanja.

 

[ads2]

 

 

– Zakone smo usaglašavali sa Konvencijom o pravima djece, koja podrazumijeva da je dijete svaka osoba do navršenih 18 godina i shodno tome proširili obim prava koja se tiču njih. Novina je da participaciju neće plaćati djeca do navršenih 18 godina, a slušajući prijedloge stanovništva u proteklom periodu, uvršteno je i pravo da će roditelj moći biti u pratnji djeteta uzrasta do 15 godina koje se liječi uz preporuku nadležnog ljekara. Ukoliko je riječ o djeci koja imaju produženo roditeljsko staranje, roditelj može biti u pratnji i nakon što postanu punoljetni – naveo je Šeranić.

 

RTRS