Zdravlje

Savjeti za zdrava i jaka pluća

20211104094740_689733

 

Proteklih godinu i po dana se mnogo priča o zdravlju i o načinu na koji možemo da ga sačuvamo.

Pandemija i situacija sa korona virusom nas je sve naučila koliko su pluća važan i osetljiv organ.

Zdravlje pluća je veoma važno, posebno sada.

Zato je važno da se pobrinete o najvažnijem respiratornom organu, a sve što treba da uradite je da u svoju rutinu uvedete ovih pet stvari:

 

[ads1]

 

 

Redovno vježbajte

Kao i za mišiće tako je fizička aktivnost dobra i za zdravlje pluća. Naša pluća su “pumpa” i zavise od mišića koji se nalaze u grudima. Da bi bila jaka, moramo da održavamo mišiće u formi. To ne moraju da budu prave vježbe, počnite polako i postepeno, za početak je hodanje odličan oblik kardiovaskularnih vježbi, a za njih je potrebno da izdvojite 20 minuta svaki dan.

Unosite vitamin D

Svi znamo koliko je vitamin D važan za imunitet, jake kosti, ali i zdravlje pluća. Stručnjaci su dokazali da nedostatak vitamina D može uzrokovati deficit u funkciji pluća, pa čak da promijeni i strukturu.

Ukoliko ne jedete namirnice koje ga sadrže, poput masne ribe, sira, žumanca ili ne uzimate suplemente, razmislite da promijenite to i jednu od ovih namirnica ubacite u svoju ishranu.

Vježbajte disanje

Stres može da uzrokuje pravi haos u organizmu, a izuzetno je negativan i za pluća. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a dijafragmatično disanje i disanje stisnutim usnama mogu pomoći u povećanju kapaciteta pluća, posebno poslije oporavka od respiratorne infekcije.

Udisanjem i izdisanjem brojeći do četiri, ili disanjem iz stomaka, vraćate osjećaj mira i smanjujete osjećaj stresa i anksioznosti.

Spavajte dovoljno

Manjak sna ima negativan uticaj na cio imuni sistem, pa i na pluća. Kada imunitet nije jak, podložniji smo razvoju raznih bolesti, a posebno respiratornim infekcijama.

 

[ads2]

 

 

Izbjegavajte nezdrave navike

Posljednji dio održavanja pluća jakim i zdravim je izbjegavanje stvari koje su loše za njih. Stručnjaci tvrde da su na samom vrhu liste cigarete u bilo kom obliku. Takođe ukoliko vježbate, izbjegavajte mjesta sa lošim kvalitetom vazduha i prostorije koje se griju na drva.

 

(Telegraf.rs)