Aktuelnosti RS

Savez sindikata predlaže ”rang listu” plata

Rang lista plata, od najniže kvalifikovanih do visoko kvalifikovanih zanimanja – dokument je to koji je spremio Savez sindikata Republike Srpske.

Ranka Mišić kaže da je došlo vrijeme da se mora utvrditi iznos plate za svaku vrstu i složenost rada. Bitno je to i jer neko sa visokom i nižom stručnom spremom ne može imati ista primanja, što je sada čest slučaj.

“Nenormalno je da u jednoj firmi koja zapošljava 300 radnika, svi imaju 900 KM. To je zloupotreba instituta najniže plate. Najniža plata se odnosi na najjednostavnije poslove, a ne može neko ko ima završen fakultet, obavlja visoko složene poslove kod svog poslodavca i zarađuje tu dobit za svog poslodavca da radi za 900 KM, dio dobije u koverti”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

U Sindikatu kažu da je priprema dokumenta “Novi sistem plata u RS” trajala dvije godine. Za primjenu im je potrebno da sve dogovore sa Vladom i poslodavcima. U Uniji poslodavaca kažu da dokument još nisu dobili ni vidjeli. Prije bolje raspodjele plata, kaže Zoran Škrebić, potrebno se izboriti sa sivom ekonomijom i obezbijediti bolje uslove privređivanja.

“29. ovog mjeseca imaćemo Еkonomsko-socijalni savjet, gdje će biti proširena sjednica ЕSS, i na neki način, ja ću prvi put doći i počećemo razgovore i analizu svega što se dešavalo, analizu privrednih kretanja, vjerujem da će i to biti jedna od tema prvi put, sad trenutno, prvi put prisustvujem, kaže Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Premijer je spreman na razgovore. Kaže i da do njega ima još jedna stepenica u pregovorima.

“To je legalan zahtjev, nemam ništa protiv. Nisam još dobio zvanično najavu tog zahtjeva, za sastanak. Ne možete u prvoj instanci ići kod premijera. Imate hodogram kako se stvari rješavaju, prvo dolazite kod svog resornog, nadležnog ministra. S njim vodite razgovore, s njim vodite pregovore”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sve strane dobiće dokument, poručuju iz Saveza sindikata. Rang lista plata mora se naći na pregovaračkom stolu, izričiti su u Savezu sindikata.

Izvor: ATV