Turizam

Savet iskusnih putnika: 10 stvari treba da izbegavate na putovanjima

12273106206133b97d5e105066206988_690x460

 

Kad posećujete novi grad ili mesto, lako je da nasednete na neke klasične turističke zamke. Stoga, poslušajte savete iskusnih putnika s Reddita i uspešno ih izbegnite!

1. Proverite bankovne stope pre dolaska na odredište i koristite bankomate samo unutar ili pokraj poslovnica banaka. Postoje bankomati na železničkim stanicama i vazdušnim lukama koji upravljaju bankomatima i daju katastrofalne stope, a neke zahtevaju i podizanje ogromnih iznosa gotovine, što je jedan korisnik primetio, posebno u Pragu.

2. Ako neko s ulice pokušava da vas odvuče u restoran nudeći brda i doline, okrenite se na peti i nestanite. Umesto toga, pitajte domaćine ili lokalce za preporuku za ukusan i dobar obrok.

 

[ads1]

3. Gde god putujete, izbegavajte da zovete klasičnu taksi službu, ili još gore, da zaustavljate taksi na ulici. Radije koristite službe poput Ubera i Bolta, gde vam odmah na aplikaciji izlazi ruta, kao i cena vožnje.

4. Na Piramidama u Gizi, prići će vam ljudi s lažnim bedžomi uveravaće vas kako morate da platite dodatni iznos da biste videli Sfingu. Naravno, ne verujte im, njeno razgledavanje je već uračunato u cenu.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

5. U Italiji, posebno je popularno “poklanjanje narukvice”. Naime, do vas će doći čovek, pokušaće da vam zaveže narukvicu oko ruke i insistiraće kako je reč o poklonu. Naravno, nakon toga će odmah tražiti novac. Zato, ako vam ikad iko ponudi nešto besplatno, ni slučajno isto ne uzimajte.

6. Barselona je predivan grad, baš kao i glavna ulica Rambla. Ipak, reč je o prilično zakrčenoj ulici u kojoj ćete gotovo u svakoj radnji i restoranu platiti stvari mnogostruko više. Stoga, radije je izbegavajte i vreme provedite u obližnjoj Gotičkoj četvrti.

7. Ako se nađete u Nju Orleansu i neko vas pita gde ste nabavili cipele, najbolji odgovor je da ga ignorišete i nastavite šetnju. Ne dozvolite da vam ih ispoliraju, jer ćete odmah ostati bez kojeg dolara.

 

[ads2]

8. Kod unajmljivanja rent a kara na licu mesta, uvek obratite pažnju na sitna slova i dodatke koji se nalaze u ugovoru. Tu pokušava da vam se podvali svašta, pa tako jedan korisnik navodi da mu je gotovo “uvaljena” navigacija za dodatnih 100 evra dnevno! Koliko god umorni bili nakon leta, čitanje sitnih slova zlata je vredno.

9. Kad se nađete u nekoj metropoli, obratite pažnju na radno vreme metroa. Jedan korisnik navodi kako su se u Pekingu zadržali duže u izlasku, pa nisu mogli da se vrate kući nikako drukčije osim taksijem. Epilog – četiri puta skuplja vožnja.

10. Ako uđete u taksi u Vijetnamu, pokušajte da pratite smer na karti na mobilnom. Nemojte da vam se dogodi kao jednom korisniku, koji se vozio 45 minuta okolo naokolo, da bi po završetku vožnje, nakon plaćanja – shvatio kako mu je hotel praktično bio iza ugla!

Izvor: punkufer.hr / b92.net