Aktuelnosti RS

SANKCIJE PREDSEDNIKU SRPSKE Vašington u Dodiku vidi pretnju za sprovođenje Dejtonskog sporazuma

Stejt deparment je večeras potvrdio da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske.

Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Na sajtu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD za sada nisu precizirani razlozi za uvođenje sankcija.

Potvrda o sankcijama Dodiku data je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

– Iz Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa Stejt departmentom, danas je zvanično definisan status Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28. maja 2003. potpisao predsednik Džordž Buš. E.O. 13304 odobrava sankcije, između ostalog, protiv osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma. Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma. Ova mera pokazuje naše čvrsto opredeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika – stoji u saopštenju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u BiH Morin Kormak saopštila je da su predsedniku RS Miloradu Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma o Danu Republike Srpske.

Diplomatski izvori “EuroBlica” tvrde da će američke sankcije prema Dodiku uskoro preuzeti i neke zemlje EU, a vrši se pritisak da to uradi i Srbija, u kojoj Dodik ima vilu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik održaće sutra u Banjaluci, u Palati Republike, konferenciju za medije sa početkom u 11 sati.

U “društvu” Keljmendija i Bjelice

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora (OFAC) izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju pretnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na teritoriji SAD.

Dodik se tako našao u “društvu” Nasera Keljmendija, Milovana Cicka Bjelice, te nekoliko organizacija koje se sumnjiče za finansiranje terorizma.

blic