Aktuelnosti RS

ŠAMAR IZ HAGA Pao pakleni plan Bakira Izetbegovića

98566_vest_rusija-vesti-vostok

Odbacivanje zahteva za reviziju presude protiv Srbije za RS je pobeda prava, a za Bakira Izetbegovića predstavlja političku igru.

Nakon što je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo pismo kojim se članovi Predsedništva obaveštavaju da je odbačen zahtev Bakira Izetbegovića za reviziju presude protiv Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljnih poslova Igora Crnadak poručili su da je to pobeda dejtonske BiH jer je dokaz da ne može niko da odlučuje u njeno ime.

– Zahtev za reviziju bio je udar na BiH. Ali, odluka Suda je dokaz da se može doći do pobede ako imate argumente, pa makar oni dolazili iz RS – rekao je Ivanić. On tvrdi da će u narednim danima tražiti odgovor na tri velika problema koja su se pojavila nakon što je Izetbegović stao iza zahteva za reviziju, budući da politička kriza nije okončana. To su delovanje izvan institucija BiH, korištenje imena BiH za potrebe samo jednog naroda, te paralelno delovanje koje je, između ostalog, dovelo do otvaranja prvog pisma koje je Hag uputio njemu. Na pitanje da li će sada SzP nastaviti normalan rad u institucijama BiH, Ivanić je rekao da je naivno verovati da će se ponašati kao da se ništa nije desilo. Pozvao je one koji su delovali vaninstitucionalno da kažu kako se odnosi mogu vratitu na početak, prvenstveno Izetbegovića.

Crnadak smatra da je odluka Suda pobeda prava nad politikom i pobeda činjenica.

– Morao je Sud u Hagu da kaže ono što smo mi govorili, a to je da ne postoji zvaničan stav BiH o reviziji, što je i razlog njenog odbacivanja – rekao Crnadak.

Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba / RAS SrbijaFahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Lider SBB Fahrudin Radončić poručio je “svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje”, a Izetbegoviću je savetovao da izvuče zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji. Međutim, Izetbegović je odgovorio da je za njega Radončić irelevantan i da je zadnja ličnost koja može njega da komentariše.

– Baš me briga šta će biti sa mojom političkom karijerom, povređen sam ovakvom odlukom suda. Ovo je za mene težak udarac kao Bošnjaka i političara, ali bi bilo gore da nismo pokušali – poručio je Izetbegović. Ocenjuje da sud u Hagu nije doneo pravnu nego političku odluku, odigravši političku igru.

Izetbegović je dodao da se revizija odnosila na Srbiju pod Miloševićevim režimom, te da je Aleksandar Vučić dobrodošao u Sarajevo.

Hrvatski član Predsedništva Dragan Čović je odluku Suda u Hagu prokomentarisao rečima “da smo danas tamo gde smo bili na početku”.

– Žao mi je što smo se opet poigrali sa BiH i pokazali da taj sistem ne funkcioniše. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Ugled BiH smo uveliko oslabili – istakao je Čović.

Milorad Dodik

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaMilorad Dodik

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je Srni da je odluka očekivana, ali da ostaje glavni problem – zloupotreba ovlaštenja u BiH. Zbog nepoverenja u Tužilaštvo BiH, Dodik je pozvao Tužilaštvo RS da protiv lažnog agenta BiH Sakiba Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cela ta situacija “raščistila”.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović pozdravio je odluku Suda, uz poruku da ga raduje što je donesena relativno brzo, čime je sprečeno dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa.

Istovremeno Profesor prava na Norvestern Univerzitetu u Čikagu i šef pravnog tima koji zastupa BiH i za kojeg se tvrdi da je zapravo autor revizije David Šefer izjavio je za “Njujork tajms” da je sud “pogrešno jednostavno prihvatio argument Srba i odbacio slučaj genocida zbog formalnosti”.

– Tužan je način kojim se sud vodio. Nije poštivao svoja vlastita pravila i statut i nije ponudio nikakve legalne argumente – istakao je Šefer.

Dodaje je da će se razmotriti druge opcije za vođenje ovog slučaja.

Vidović: Gotovo je

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu je konačna i predstavlja definitivnu tačku na ovaj postupak, izjavila je dugogodišnji advokat na predmetima ratnih zločina u Hagu i pred Sudom BiH Vasvija Vidović.

– S obzirom na to da je istekao desetogodišnji rok za reviziju, ovo je kraj postupka – rekla je Vidovićeva za Birn.

Poglavar Islamske zajednice u BiH: Odluku suda u Hagu treba prihvatiti sa gorčinom

Pokazalo se da Međunarodni sud pravde u Hagu ne interesuje utvrđivanje istine o genocidu nad našim narodom (Bošnjacima), u najtežem slučaju za koji je Sud nadležan, rekao je za reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, komentarišući odbacivanje zahteva za reviziju presude u predmetu u kojem je država Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde tužila Srbiju za genocid.

Husein ef. Kavazović

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaHusein ef. Kavazović

– Poruka je jasna! Žrtva je odbijena! Ako je ovo zadnja instanca, valja nam je prihvatiti s gorčinom. Genocid su počinili vojska i policijske snage RS. To je sada konačna odluka MSP. Srbija je to dopustila. U svetu kakav jeste teško je bilo očekivati više. Naša je obaveza bila da se pojavimo pred Sudom. Ostalo je na njihovoj savesti i moralu. Videli smo kakva im je savest i moral – rekao je za Kavazović za Avaz.ba.

blic.rs