Hrana i pićeZdravlje

SAD UBERITE CVET LIPE, GLOGA, MATIČNJAK: Obezbedite se za jesen i zimu – Evo kako i da pripremite ove lekovite napitke

DRUGA polovina maja i početak juna su periodi kada se sakupljaju cvet lipe, listovi i cvet gloga, matičnjak, mlada kopriva.

Sve ove biljke su vrlo lekovite, a Momčilo Antonijević, narodni travar, napominje kako bi ih trebalo pravilno koristiti:

– Ni lipa, ni zova, ni glog, ni matičnjak se ne kuvaju već samo prelivaju ključalom vodom, jer to je generalno pravilo za sve biljke koje sadrže eterična ulja i kroz njih ispoljavaju svoj lekoviti efekat.

Naš sagovornik napominje da se cvet lipe bere kada je na drvetu procvetalo bar dve trećine pupoljaka, i obavezno se bere sa piperkom. I cvet lipe, i cvet i list gloga kao i matičnjak trebalo bi da se prosuše na tamnom promajnom mestu i da se čuvaju u tegli ili papirnoj kesi dobro zatvoreni.

Čaj od cveta lipe idealan je za smirenje, dok se čaj od matičnjaka koristi kod uznemirenosti, nervoze, nesanice, lupanja srca, kao i kod grčeva, bolova i problema sa varenjem izazvanih stresom. U narodnoj medicini, preporučuje se za ublažavanje menstrualnih tegoba, migrene i zubobolje.

Čaj piti 40 dana

– SVEŽE ceđen sok od mlade koiprive dobar je saveznik protiv alergija – kaže Momčilo Antonijević. – Treba ga piti na prazan stomak 40 dana. U istu svrhu može da posluži i čaj od mlade koprive pomešan sa čajem od lista crne ribizle.

– Čaj od cveta ili lista gloga idealan je za jačanje srca, naručito kada se pomeša sa jednakim kličinama matičnjka i valerijane – kaže Antonijević. – Dobar je i protiv povišenog krvnog pritiska, dobro deluju na tahikardiju i zato se svatuje onima koji trpe veliki stres na poslu, zbog kojeg rizikuju da obole od povišenog holesterola i tahikardije.

novosti.rs