Srbija

Sabor u Guči se vraća svojim korenima – trubi

Guca, 9. avgusta 2015 - Bojan Krstic i njegov orkestar slave osvajanje nagrade publike "Zlatna truba". Pobednik 55. Sabora trubaca u Guci je Sasa Krstic iz Zaguzanja, nagrada publike "Zlatna truba" pripala je Bojanu Krsticu iz Vladicinog Hana, za najbolji orkestar proglasen je Nenad Mladenovic  iz Vranja, a najizvornije muziciranje prikazao je orkestar "Barka" iz Knjazevca. Guca je "prestonica trube" od 1961. godine, kada je prvi put odrzan Dragacevski sabor. Jedan je od najvecih i najposecenijih muzickih festivala u Evropi, najznacajnijih kulturno-umetnickih dogadjaja autenticnog narodnog stvaralastva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubackih orkestara. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb *** Local Caption ***

Koncerti estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenjeni trubačkim orkestrima među kojima su i oni najpoznatiji: Dejan Petrović i Big Band, Dejan Lazarević, Boban Marković

GUČA – Ovogodišnji 57. tradicionalni Sabor u Guči, koji će trajati od 9. do 12. avgusta biće u potpunosti posvećen, kako to i njegovo ime kaže, trubačima i toj vrsti muzike, izjavio predsednik Saborskog odbora Dragačevskog sabora trubača u Guči Slobodan Jolović.

Prema njegovim rečima, u jednom periodu koncerti estradnih zvezda su doprineli komercijalizaciji i povećanju broja domaćih gostiju ali i udaljavanju pravih ljubitelja trube od Guče.

„To su nam mnogi zamerili i Sabor smo vratili tamo gde mu je mesto. Trubi”, kazao je Jovanović, koji je potvrdio i povratak šatri u crkvenu portu..

„Crkvena porta je bila oduvek ‘duša’ Sabora. Mesto gde su pod šatrama domaći i starni gosti, ali i naši sugrađani iz okruženja, sa svojim porodicama i prijateljima dolazili kao na hodočašće. Ko nije odseo u crkvenoj porti, počastio se dobrim jagnjećim i prasećim pečenjem, probao hajdučki ćevap, pojeo porciju kupusa, proje, dragačevskog sira i kajmaka i popio hladno pivo ili špricer, kao i da nije bio u Guči u vreme Sabora”, naveo je Jolović.

Precizirao je da će u crkvenoj porti biti postavljeno sedam šatri i sviraće, kaže, najbolji trubači.

Uveren je, dodao je, da će crkvena porta biti mesto ponovnog okupljanja saboraša, sve sa jednim ciljem – da se očuva tradicija, Saboru povrati stari sjaj a ugostiteljima pruži šansa da se pokažu i zarade.

„Cene će, svakako, biti prihvatljive jer smo, radi toga, išli sa nižim zakupom mesta”, obećava Jovanović u intervjuu za Glas zapadne Srbije.

Predsednik Saborskog odbora najavio još mnogo novina koje očekuju saboraše.

„Pored tradicionalnih programskih sadržaja Sabora u Guči, ove godine smo duplirali broj predtakmičarskih centara, uveli mnoge novine u takmičarskom delu, tako da se značajno povećala konkurencija za dolazak u Guču naših najboljih trubača”, naveo je Jolović.

Objašnjava da su koncerti estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenjeni trubačkim orkestrima među kojima su i oni najpoznatiji: Dejan Petrović i Big Band, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, ali i koncerti pobednika prethodnog Sabora.

Tu će biti i šamipion Guče Ekrem Mamutović pobednik na takmičenju majstora trube, Saša i Bojan Krstić, Marko Gligorijević i Ljubivoje Diković i Janko Jovanović.

Upitan da li će potpuno besplatni sadržaji ove manifestacije privući više posetilaca, Jolović kaže da se Odbor ove godine odrekao značajnih prihoda prihoda od parkinga i ulaznica na koncerte.

„Sve će biti besplatno. To smo učinili kako bi smo izašli u susret našim saborašima. Posebno dragačevcima i gostima iz Centralne i Zapadne Srbije. Novac koji bi potrošili na parking i ulaznice mogu da uštede, kupe neki suvenir ili potroše pod šatrom. Ali i daju trubačima. Jednom se živi. Svi u Guču. Uveren sam da će zbog vraćanja Sabora trubačima i besplatnog parking i ulaza povećati se i broj gostiju”, rekao je.

Podsetio je i da je završena izgradnja Doma trubača koja je trajala godinu dana.

Izgradnja je, kaže, trajala godinu dana.

„To smo planirali godinama da uradimo ali nije bilo sredstava. Zahvaljujući razumevanju ministra Rasima Ljajića i finansijskoj pomoći njegovog ministarstva trubači su dobili „krov nad glavom”, sa 27 soba, 162 ležaja, salom i ostalim pratećim sadržajem. I još 5 soba i 10 ležajeva u postojećem objektu, sa kuhinom i restoranom”, naveo je.

Postoje, kaže, još neka ulaganja u opremanje i otklanjane nekih sitnih nedostataka u delu PP zaštite, kao i u saborsku i sportsku infrastrukturu kako bi se izgrađeni smeštajni kapaciteti stavili u funkciju i van Sabora, posebno za potrebe sporta i rekreacije.

Raspoloženje je ministarstva je, dodaje, da uloži sredstva ali potreban je i kapacitet (ne)odgovornih iz lokalne vlasti da to prepoznaju.

Jolović najzad ističe da je Guča potpuno spremna za ovogodišnji Sabor trubača u svakom smislu.

„Ona nije kao što je bila 2010 godine, ali sama Guča je lepo i uređeno mesto. Podizanje nivoa saobraćajne infrastrukture i komunalnih usluga je stalni posao nadležnih državnih i lokalnih institucija i njihovih javnih preduzeća. Svi očekujemo izgradnju deonice puta na K-11 od Preljine do Požege i stavljanje u funkciju civilnog saobraćaja aerodroma u Lađevcima, kao i rekonstrukciju i izgradnju prilaznih puteva Guči”, istakao je.

To će, kaže, tek tada Guču učiniti nezaobilaznim mestom na turističkoj karti Srbije, posebno u vreme Sabora.

„ Cenimo i želimo što više stranih gostiju ali se isto tako radujemo da građani naše i susednih gradova i opština ovaj Sabor dožive kao svoj. Pozivam ih da na njemu uzmu učešće svojim prisustvom i uživaju”.

JOLOVIĆ je rekao i da je predviđeno da Sabor ove godine otvori potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija gospodin Rasim Ljajić, koji je poslednjih nekoliko godina dao značajan doprinos u izgradnji Doma trubača ali i podršku u promociji ove manifestacije.

„Očekujemo da nastavimo saradnju i realizujemo dogovorene projekte. Na taj način će ćemo nadomestiti i smanjene prihode od parking i ulaznica iz kojih smo finansirali izgradnju i održavanje saborske infrastrukture. Država je stala iza nas. To je važno”, kazao je Jolović.

Upitan šta njemu predstavlja Sabor u Guči, Jolović kaže:

„Svi smo mi prolazni. Sabor ostaje narodu. Postoje dobri i loši ljudi. To je tako u životu. Želeo sam institucijalno da okupim sve one koji imaju određena iskustva i zasluge za njegovu organizaciju u prošlosti ali i nove mlade snage radi kontinuiteta. To ne ide lako zbog različitosti, pojedinačnih i političkih interesa. Bez obzira na one koji osporavaju sve i svakoga osim sebe, postoje i ljudi koji poštuju ono što sam sa svojim saradnicima za Guču i Sabor uradio”.

Njemu je, ističe, najvažnije da svakome može da pogledam u oči.

„Neka se prisete kako je Guča izgledala nekad a kako sad. I kako će izgledati kad shvate da samo zajednički rad, međusobno uvažavanje i poštovanje mogu dati rezultat. Sabor je bio, jeste i biće deo mene kao i mnogih građana ove varoši”, poručio je Jolović. (Tanjug)