Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradRegion

Sa Kosova u Republiku Srpsku ove godine 800 mališana

foto_vest__1517858007

ZVEČAN- Opštine i gradovi Republike Srpske i ove godine ugostiće 800 dece sa Kosova. Tim povodom u Zvečanu je održan sastanak kome su prisustvovali i predstavnici škola i opština sa Kosova, kao i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu iz Banja Luke Milorad Arlov.

Sedmi projekat pod nazivom “Spojimo decu Kosova i Republike Srpske” realizovaće se i ove godine.

Gradovi Banja Luka, Novi Grad, Višegrad, Gradiška, Han Pjesak, Derventa, Prijedor, Šamac, Istočno Sarajevo, Trebinje, Brod, Pale, Doboj i Bljeljina ugostiće 800 dece iz socijalno ugroženih porodica, uzrasta od 10-15 godina. Doček će biti organizovan u Andrić gradu.

“Andrič grad je jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija Republike Srpske. Opština Višegrad je sa oduševljenjem prihvatila da bude pokrovitelj dolaska i pokrovitelj centralnog dočeka, kao što će po prvi put prihvatiti 50. dece.

Ovde se radi oko četiri-pet opština koje će prvi put učestvovati, svake godine se to proširuje, ima i indicija da bi možda bilo još nekih opština, ali ovo je za sad sigurno.16 autobusa prevoziće po 50 dece, osim jednog u Han Pjesku koji je već napravio i budžet i koliko dece može da primi. To je jedna mala opština sa velikim srcem koja prvi put učestvuje u ovoj akciji”, rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu.

[ads1]

Proteklih godina u Republici Srpskoj boravilo je oko 2.500 dece i 200 prosvetnih radnika. Učenici će ove godine biti smešteni u 15 gradova i opština. Proteklih godina boravila su deca iz višečlanih porodica, kao i odlični učenici.

“Opština Zvečan bila je gost grada Trebinja. Prošle godine u tom projektu učestvovalo je 50 dece iz naše opštine. Ono što smo doživeli mi i naša deca je nešto predivno, to se ne može opisati, mora se doživeti, tolika ljubaznost nastavnika, direktora škola je za svaku pohvalu”, rekla je direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu Slađana Fićović.

“Prošle godine bili smo gosti opštine Pale, 16 km od Sarajeva, tamo je boravilo 50 dece 01:07. Iako su oni po prvi put bili domaćini i mi prvi put gosti, prezadovoljni smo. Sa obe strane javila se ideja i želja da u buduće i deca iz naše opštine borave kod njih, ali ako Bog da, da i njihova deca dođu kod nas, na Brezovicu”, kaže direktor OŠ “Šarski odred” u Sevcu Čedomir Nikolić.

“Naši učenici bili su gosti u Prijedoru, imamo samo lepe utiske. Zahvalni smo Miloradu Arlovu koji nam je i ove godine omogućio da budemo gosti u Prijedoru. Nadamo se da će se to prijateljstvo nastaviti godinama pa da se jednog dana naša škola sa nekom iz ovog grada pobratimi”, rekao je Goran Jović direktor OŠ “Ugljare” u Ugljaru.

Cilj ovog projekta je zbližavanje dece sa Kosova i Republike Srpske, poručio je načelnik Kosovskomitrovičkog upravnog okruga Vaso Jelić.

“Njihovo gostoprimstvo je nemerljivo, deca su puna utisaka, stiču se prijateljstva, upoznaju se roditelji, stvori se i neko kumstvo, to je ono zbog čega i ovaj projekat postoji”, rekao je načelnik Kosovskomitrovičkog upravnog okruga Vaso Jelić.

[ads2]

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov godinama unazad organizuje posete učenika sa Kosova vršnjacima iz Republike Srpske. Arlov je zatražio od predstavnika škola da do februara dostave sve potrebne informacije o deci koja putuju, kako bi dokumentacija na vreme bila spremna.

“Radi se o tome da vaša deca nemaju dokementa, nemaju pasoše Srbije sa kojima bez problema mogu da bez neke organizacije uđu u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku. Savet ministara mora da odobri ulazak 800 dece, onoliki broj koji bude na spisku, sa posebnim uslovima, pod pratnjom,na isti granični prelaz moraju da uđu, na isti granični prelaz moraju da izađu.To je procedura koja traje oko dva meseca u Savetu ministara u Sarajevu. Zato sa ovim najmasovnijim projektom krećemo malo ranije ove godine, jer to je jedna od ključnih stvari”, poručio je Arlov.

Prevoz do Republike Srpske, kao i boravak dece i nastavnog osoblja su besplatni. Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo obezbediće lanč pakete za svu decu koja krenu na put, poručio je Milorad Arlov.

radiokontaktplus.org