Zanimljivosti

Ručni rad je na ceni: Zlatne vezilje iz Vrnjačke Banje

Zlatne-niti-050_1024x768

Nema odmora za vredne žene iz Vrnjačke Banje, članice udruženja Zlatne niti. One ne samo da tkaju, pletu, vezu i prave kulinarske specijalitete tokom cele godine, već stižu nekoliko puta mesečno da predstave svoje radove na manifestacijama širom Srbije, ali i da ugoste stotine ljubiteljki ručnog rada svakog marta u svom gradu.

Zlatne niti 2

Zlatne niti svake godine obiđu Niš, Batočinu, Lapovo, Bački Jarak, Temerin, Srpsku Crnju, Rumu, Morović, Martince i mnoga druga mesta, a specijalni su gosti u Makedoniji i Sloveniji (na slici)

Ovog proleća, njihova manifestacija Sabor narodnog stvaralaštva, prela i posela održava se po 12. put, a Svetlana Trifunović (60) iz Vrnjačke Banje, predsednica udruženja, glavna je organizatorka i domaćin još od prvog izdanja ovog velikog događaja.

Zlatne niti n– Dočekale smo učesnice iz cele bivše Jugoslavije, a ove godine po drugi put imamo gošću iz Pariza, gospođu Dragicu. Tu su i predstavnici Ambasade Palestine i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina – priča mi.

Opštinska, regionalna i međunarodna takmičenja i priredbe za njih su rutina još od 2004. godine, od kada društvo postoji. Zlatne niti imaju 24 članice, od toga deset aktivnih dama. Pričaju mi da su 2010. godine organizovale Projekat edukacije u razvoju turizma i ugostiteljstva u tkanju, pletenju, vezu i zlatovezu pri Ministarstvu za regionalni razvoj. Osvojile su brojna priznanja, između ostalog i Zlatno srce, Zlatni gran pri Južne Evrope, priznanje opštine Vrnjačka Banja, priznanje časopisa Praktika u oblasti tkanja kao i zlatnu medalju od Mirjane Marković, autorke knjige Pokrenimo niti – naučimo tkati. Sedište im je u staroj kući pokraj domaćinstva u kojem stanuju Svetlana i njen suprug.

Zlatne niti a

Predsednice Marija i Svetlana potpisuju povelju posestrimstva udruženja Zlatne niti i Univerza Velenje iz Slovenije, na Festivalu veza

– Mi ne radimo iz interesa nego iz zadovoljstva, a kada tako radite, onda vremenom dođe i zarada. Najmlađe članice su Tijana Radenković koja ima 18 godina i Bojana Bulatović koja od svoje četvrte godine prati sve manifestacije i recituje pesme. One su uz nas naučile da vezu i da tkaju i još mnogo toga – objašnjava Svetlana.

Zlatne niti 14 031_1024x768Ova turistička radnica u penziji, poreklom iz Rume, uskoro će obeležiti 35 godina ručnog rada. Od sedme godine, uz svoju tetku učila je da tka i motala konac na špulice, a kasnije savladala i složenije tehnike.
– Moja porodica se oduvek bavila rukotvorinama koje su za nas duhovno zadovoljstvo. Izuzetno mi je drago kada vidim da narod čuva svoje korene i tradiciju – rekla mi je Svetlana koja će na manifestaciji predstaviti svoje umeće u tkanju, vezu i zlatovezu i ugostiti dame iz regiona koje svoje rukotvorine izlažu na 125 štandova.

Zlatne niti 026_1024x768

www.pricesadusom.com