Podaci Ujedinjenih nacija upozoravaju: zbog neispravne hrane godišnje život izgubi 420.000 ljudi.

Trećina proizvedene hrane u svetu se baci, najčešće zbog isteka roka upotrebe.

Kordinator Saveta za hranu i poljoprivredu u Naledu Tisa Čaušević kaže da je važno da znamo da postoji rok trajanja na mikrobiološki kvarljivim namirnicama koji se označava rečima – upotrebljivo do. Kada istekne taj rok takva hrana se smatra nebezbednom.

 

[ads1]

 

Čaušević rekla je da su naši propisi deklarisanja hrane i kako se rok trajanja deklariše skoro u potpunosti usklađeni sa evropskim standardim.

“Konkretno, ono što je važno da svi potrošači znaju jeste da kada na deklaraciji hrane stoji navod – najbolje upotrebiti do ili najbolje upotrebiti do kraja – to je rok upotrebe koji je vezan za očuvanje nekih karakteristika tog proizvoda, to je rok trajanja koji nije obavezno vezan za samu bezbednost tog proizvoda”, rekla je Čauševićeva.

Prema njenim rečima, dobar primer su testenina, pirinač, keks. Kada istekne taj rok najbolje upotrebiti do – takav proizvod gubi neka svoja karakteristična svojstva kao da možda taj keks više nije hrskav ili slično ali nije obavezno vezano za bezbednost.

Možemo i dalje da ga koristimo što je odluka samog potrošača – svako će uzeti taj proizvod, pogledati ga, otvoriti, pomirisati i videti da li donosi odluku da ga koristi, kaže ona.

Koja je hrana nebezbedna

“Sa druge strane, ono što je važno da znamo je da postoji rok trajanja na mikrobiološki kvarljivim namirnicama koji se označava rečima, upotrebljivo do. Tu je dobar primer sveže meso, riba”, rekla je ona.

Kada istekne taj rok takva hrana se smatra nebezbednom, kaže Čauševićeva i dodaje da tu postoji ozbiljan rizik od toga da potošač konzumira hranu koja je kontaminirana.

Svetska statistika o bezbednosti hrane kaže da se oko 600 miliona ljudi godišnje razboli od nebezbedne hrane, koja je kontaminirana hemikalijama, bakterijama i virusima.

Ta statistika znači da se jedna od deset osoba razboli od hrane koja nije bezbedna.

UPOTREBLJIVO DO: Ova oznaka mora sadržavati dan, mesec i godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se za hranu kraćeg roka trajnosti i nakon tog datuma konzumiranje iste je zabranjeno. Ovde slobodno zanemarite intuiciju, jer uprkos sasvim ok izgledu i mirisu, može izazvati stomačne probleme, pa i dovesti do trovanja.

Te namirnice su najčešće sveže i prerađeno (nesušeno) meso, pogotovo pileće, riba, mleko i mlečni proizvodi. Ove namirnice su pogodne za razvoj mikroorganizama koji su štetni po ljudsko zdravlje.

 

[ads2]

 

NAJBOLJE UPOTREBITI DO: Ova oznaka sadrži dan, mesec i godinu ili mesec i godinu ili samo godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se po pravilu kod hrane koja ima duži rok trajanja i ona se bezbedno može konzumirati do poslednjeg dana u mesecu koji je naveden, nakon čega se smatra nepogodnom za dalju upotrebu, ali to ne znači da je i zdravstveno neispravna, nego samo gubi neka svoja svojstva, kvalitet i nutritivnu vrednost.

Na kraju, postoje i takve vrste namirnica koje ne zahtevaju isticanje roka upotrebe, kao što su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi i suvi sitni kolači, šećer, so, sirće…

 

nportal.rs