Zdravlje

Rano otkrivanje raka prostate spasava život

677z381_prostata-rak-pixa-gm

Muškarci stariji od 50 godina trebalo bi jednom godišnje da urade kompletan pregled

Redovni pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje karcinoma prostate mogu da budu spas za mnoge živote, a inovativne terapije koje se primenjuju u kasnijim fazama bolesti produžavaju život obolelima, poručili su stručnjaci povodom početka obeležavanja Meseca borbe protiv raka prostate pod sloganom „Budi muško – brini o sebi”.

Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate trebalo bi da se vakcinišu protiv virusa korona, ističu lekari. U našoj zemlji od ove bolesti godišnje oboli oko 3.000 pacijenata, a više od 1.000 izgubi bitku.

 

[ads1]

 

 

Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka prostate, ukazao je dr Siniša Radulović, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS), jesu starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koju se ne može uticati. Izbalansirana zdrava ishrana i fizička aktivnost povoljno utiču na opšte zdravlje.

– U poslednjih 20 do 30 godina mnogo se naučilo o nastanku i razvoju raka prostate. U poslednjih 10 do 15 godina razvijeni su i registrovani inovativni lekovi koji poboljšavaju prognozu i ishod lečenja – rekao je dr Radulović. Ako se bolest rano otkrije, može se izlečiti i zato su veoma važni redovni pregledi kod urologa.

– Muškarci stariji od 50 godina trebalo bi jednom godišnje da urade specifični antigen prostate (PSA) i odu na pregled kod urologa. Ukoliko u porodici postoje slučajevi ovog karcinoma, onda to treba da čine i pre 45. godine. Povišena vrednost PSA u krvi ne mora da znači da pacijent ima rak prostate, već to može biti posledica benignog uvećanja prostate ili zapaljenjskog procesa – naveo je prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju UKC Srbije i dodao da ukoliko se posumnja na rak prostate, radi se biopsija.

Rani simptomi raka prostate su retki, ali se mogu javiti učestalo mokrenje, noćno mokrenje, mokrenje u kapima, smanjenje jačine mlaza i krv u mokraći, dok se u uznapredovaloj fazi bolesti javljaju bolovi u kostima, naročito karlice.

 

[ads2]

 

 

Lečenje raka prostate, navela je dr Nada Babović, medikalni onkolog i načelnik odeljenja za urološke tumore iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba i zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njegovih želja i očekivanja. Karcinom prostate deli se na više stadijuma u zavisnosti od toga koliko se bolest proširila. Izuzetno je važno individualizovati terapiju za svakog pacijenta pojedinačno, ističe dr Babović.

politika.rs