Aktuelnosti RS

Prvo “Api inhal centar” u RS: Vazduh iz košnica u službi zdravlja

20170608154300_429790

Zahvaljujući banjalučkom pčelaru Miletu Milojeviću, koji sutra otvara prvi “Api inhal centar” u Republici Srpskoj, građani ne moraju ići van granica na terapije, tj. liječenje udisanjem vazduha iz košnice.

Ove terapije biće moguće u prirodnom ambijentu na 21 kilometar od Banjaluke, u Gornjem Pervanu. “Api inhal centar” otvoriće predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a centar je rađen po projektu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Riječ je, kako navodi Milojević, o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet organizma, liječi različita stanja i oboljenja, te čuva zdravlje uopšte. Prema riječima ovog pčelara, udisanje vazduha iz košnica pomaže kod bronhitisa, astme, stresa, depresije, hronične bolesti pluća, hronične glavobolje i migrene, kod osjetljivosti na infekcije, slabog imunološkog sistem, infekcija disajnog sistema.

“Drvena kućica je zapravo komora obložena lamperijom, u njoj se nalaze četiri košnice na koje su instalirane cjevčice s maskom, u njima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnice”, kaže Milojević.

Istovremeno se mogu inhalirati četiri osobe, a filteri regulišu da pčele ili druge neželjene materije ne uđu.

“Primjesu vazduha koji se udiše čine med, polen, propolis, perga, matična mliječ i vosak. Sama perga ima sve što je organizmu potrebno, bogata je proteinima, enzimima, B i K vitaminima, mineralima, a njena upotreba kao terapeutskog sredstva daje rezultate već poslije nekoliko dana. Pacijentu je potrebno 15-20 minuta inhaliranja, dva puta dnevno, ujutro i nakon dva-tri sata. Potrebno je petnaestak terapija da bi došlo do rezultata”, pojašnjava Milojević.

On se već 35 godina bavi pčelarstvom i ima više od sto košnica. Prije godinu odlučio je da napravi komore za inhalacije, a da bi se “naoružao” znanjem, pročitao je mnogo knjiga i posjetio druga mjesta koja se ovim bave, te svjedočio brojnim slučajevima gdje je vazduh iz košnica pomogao.

Kao primjer navodi dječaka koji je imao težak oblik bronhitisa, a nakon desetak terapija je izliječen.

Stručnjaci pulmolozi smatraju da treba evidentirati konkretne rezultate ove vrste inhalacije.

“Ima kolega koje tvrde da je to dobro i uspješno, ali sve dok nema neko naučno ili medicinsko uporište, ne možemo o tome diskutovati. Ne kažem da je to loše, samo su potrebni konkretni podaci”, rekao je Boro Mrđa, pulmolog iz Banjaluke.

Milojević ističe da planira voditi zabilješke o pacijentima, njihovim bolestima i tretmanima da bi imao uvid u njihov napredak. Cijena jedne terapije iznosiće pet KM.

“Na balkanskim prostorima ovu vrstu liječenja praktikovali su jedino Slovenci, a u Evropi u apiterapiji vodeće su Bugarska, Njemačka i Austrija”, naveli su iz resornog ministarstva.

nezavisne.com