BROJ pacijenata koji se žale na povišenu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa, u porastu je. Respiratorne infekcije odrasle uglavnom muče oko nedelju dana, dok kod mališana oporavak traje duže. Sporadično se registruju i oboljenja slična gripu, ali prisustvo virusa influence još nije dokazano u Srbiji. Virus je očigledno pred vratima jer su u susedstvu: Hrvatskoj i Crnoj Gori zvanično potvrđeni prvi slučajevi influence u ovoj sezoni.

Doktorka Katarina Mitić, lekar opšte medicine u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici, objašnjava da se u velikom broju slučajeva najčešće javlja prehlada, dok u oko 10 do 15 slučajeva dođe do pojave bakterija u grlu koje zahtevaju lečenje antibioticima.

– Uglavnom nam dolaze pacijenti sa povišenom temperaturom koja obično ne prelazi 38 stepeni – kaže dr Mitić. – Malaksalost, curenje i zapušenost nosa su prateći simptomi kao i suv nadržajni kašalj koji prati iritacija i bol u grlu. Sporadično se jave i pacijenti kod kojih postoji kašalj praćen sekretom i bolovima u grudima koji nisu toliko izraženi.

Kako objašnjava doktorka Mitić, ovaj deo godine karakterišu virusne infekcije koje uz adekvatnu terapiju uglavnom traju od četiri do sedam dana.

– Veći broj pacijenata očekujemo krajem decembra i početkom januara, jer tada počinje sezona gripa – kaže dr Mitić.

ODMOR I VITAMINI TOKOM trajanja respiratorne infekcije lekari savetuju odmor i uzimanje što više tečnosti. Trebalo bi redovno čistiti nos, prati ruke i provetravati prostorije kako se virusi ne bi širili. Uzimanje toplih napitaka, kao i voća i povrća bogatog vitaminima, tokom prehlade pomoći će da brže ozdravite.

– Za sada nemamo pacijente sa simptomima gripa, ali svima savetujemo vakcinaciju protiv ove bolesti. Vakcinu bi naročito trebalo da prime stariji i hronični bolesnici kod kojih grip može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

I čekaonice ispred pedijatrijskih ordinacija pune su prehlađenih mališana, a lekari dnevno u proseku prime tridesetoro dece.

– Trenutno je najviše dece kod kojih je došlo do pojave gnojne angine i akutnih disajnih infekcija – kaže doktorka Radmila Kosić, pedijatar u Domu zdravlja Zvezdara. – Mališani dolaze sa izuzetno povišenom temperaturom koja obično veoma zabrine i uplaši roditelje. Zato često radimo i dopunska ispitivanja kako bi se pokazalo da li je virusna infekcija u pitanju.

Virusne infekcije kod najmlađih pacijenata, prema rečima dr Kosić su, kao i kod odraslih, praćene curenjem nosa i suvim kašljem, koji u nekim slučajevim postaje “zreo” sa sekretom.

– Lečenje traje desetak dana i neophodno je da dete ostane bar još nedelju dana u kući kako bi se potpuno oporavilo i zdravo vratilo u školu ili vrtić – kaže dr Kosić. – Dešava se i da kod nekih mališana zbog prehlade dođe do pojave bronhitisa i upale pluća i u ovom slučaju oporavak traje duže.