Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Prvi pogled na novi Mercedes EQB

Prvi pogled na novi Mercedes EQB

20210419095504_657411

 

Kao sedmosjed (opcionalno), novi EQB nudi prostor za mnoge porodice i širok spektar transportnih potreba. To mu daje izuzetan položaj među električnim vozilima. Dva sjedišta u trećem redu mogu da koriste osobe do 1,65 metara visine, a moguće je i staviti dječije sjedište u treći red.

Novi EQB nudi dosta prostora i maksimalan kapacitet prtljažnika od 1.710 litara, zahvaljujuću dugom međuosovinskom rastojanju od 2.829 milimetera.

Nagib naslona u drugom redu može se standardno podesiti u nekoliko faza, a ovaj red ima opciju uzdužnog podešavanja od 140 millimetara, prenosi klix.ba.

 

 

Treći potpuno električni model u 2021. godini

Dok prvi primjerci modela EQA 250 pristižu u evropske prodajne salone, prezentovan je novi EQS namjenski dizajniran, potpuno električni član porodice S-Klase, te istovremeno verzija novog modela EQB za kinesko tržište imaće svoj debi u Šangaju. Proizvodiće se u Pekingu, a na tržište Kine dolazi kasnije tokom godine. Evropska verzija će također biti pokrenuta ove godine, a u SAD EQB stiže 2022. godine.

Potrošnja električne energije modela EQB 350 4MATIC u Evropi prema NEDC: kombinovana električna potrošnja: 16.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 478 km; WLTP: kombinovana električna potrošnja: 19.2 kWh/100 km; kombinovana CO2 emisija: 0 g/km, domet 419 km.

EQB će biti prvo potpuno električno vozilo koje će se proizvoditi u mađarskoj fabrici u Kecskemétu. Do sada su tamo sa proizvodne trake silazile plug-in hibridne verzije modela CLA i CLA Shooting Brake. Plug-in hybrid verzija A-Klase će se također proizvoditi u ovoj fabrici, pored njemačke fabrike Mercedes-Benz u Rastattu, gdje se proizvodi i EQA.

EQB će uključivati nekoliko modela sa pogonom na prednje točkove i sa pogonom na sva četiri točka, različitih snaga – neki od njih i sa više od 200 kW – uz baterije korisnog kapaciteta počevši od 66.5 kWh. U planu je i verzija sa velikim dometom.

EQB interpretira filozofiju Mercedes-EQ dizajna poznatog kao Progressive Luxury na karakterističan način. Karakteriše ga tipična Mercedes-EQ crna rešetka hladnjaka sa centralno postavljenom zvijezdom. Još jedna prepoznatljiva dizajnerska karakteristika električnih Mercedes-EQ vozila je neprekidna svjetlosna traka naprijed i pozadi.

 

Navigacija sa Električnom Inteligencijom

Standardna Navigacija sa Električnom inteligencijom doprinosi lakom rukovanju EQB-om u svakodnevnom životu. Ona izračunava najbrži put do odredišta, uzimajući u obzir maksimalnu snagu punjenja i trajanje mogućih zaustavljanja zbog punjenja. Pored toga, Navigacija sa Električnom Inteligencijom osigurava da se visokonaponska baterija po potrebi dovede do optimalne temperature punjenja prije planiranog zaustavljanja zbog punjenja.

“Green power” u standardu

Pomoću certifikata porijekla visokog kvaliteta, Mercedes-Benz garantuje da se energija iz obnovljivih izvora dovodi u mrežu stanica za punjenje struje koje koriste Mercedes me Charge. Sa Mercedes me Charge mrežom, kupac može da puni vozilo na više od 200,000 stanica za punjenje širom Evrope.

 

nezavisne.com

Check Also

20210510141053_660802

Polo GTI stiže u junu

  Volkswagen će uskoro predstaviti redizajniranu verziju svog hot hatch modela. Njemački proizvođač objavio je …

Powered by Master Media (TM)