Breaking News
Home / Srbija / Protest protiv istraživanja litijuma kod Požege: Mi smo malinari, nismo rudari

Protest protiv istraživanja litijuma kod Požege: Mi smo malinari, nismo rudari

677z381_POZEGAprotest2004

 

Može biti, a ne mora da u knjaževom zavičaju i sedam okolnih sela ima litijuma (ili kakve slične rude) kad je kompanija „Jadar litijum” namerila baš tu da ga traži. Te je početkom marta za ove radove dobila odobrenje od Ministarstva rudarstva i energetike.

Ali uznemirio se Milošev rodni kraj, uskomešala se i Požega. Krenule su brige, priče i optužbe oko litijuma, zahtevi lokalnoj samoupravi da donese odluku o zabrani istraživanja. „Imamo dobru pouku iz Loznice, vidimo kako su oni prošli”, upozoravaju protivnici mogućeg.

A kad je došao dan za početak geoloških ispitivanja, u Gornju Dobrinju su minulog vikenda, umesto geologa, prispeli ekološki aktivisti i drugi pridruživši se meštanima na protestu.

 

 

„Mi smo malinari, nismo rudari”, „Rudnik neće proći”, „Zelena oaza, a ne ’Jadar’ baza”, „400 godina moje dedovine za rudnik ne dam”… Ove i slične parole nošene su na protestnom skupu, održanom  u spomen-kompleksu Milošu Obrenoviću kod spomenika knjazu. Okupljeni su negodovali zbog namere „Jadar litijuma” da u ovom kraju obavlja ispitivanja terena zarad eksploatacije litijuma, smatrajući ih ekološki neprihvatljivim. Zabrinuti narod, rekoše ovde, neće dati svoje parcele, rešen je da od „nepoželjnih” sačuva zdravu sredinu. „Moramo biti složni, samo tako možemo sačuvati naše zemljište”, poručili su predstavnici ovih sela.

U ekološkom otporu rudarenju istakla se „Inicijativa za Požegu”, koja upozorava da žitelji požeških sela strahuju od samog pominjanja rudnika litijuma. „Bilo kakva ispitivanja koja se tiču ruda dovode u pitanje očuvanje životne sredine i stvaraju probleme, probna bušenja prvo narušavaju podzemne vode. Suština je da ako ljudi koji žive na svojoj zemlji ne žele nikakav rudnik, onda nema potrebe ni za istraživanjima”,  izjavili su predstavnici „Inicijative za Požegu”, pa optužili opštinare za „skandalozno nečinjenje”, te poručili: „Ne rudniku litijuma! Želimo da ostavimo pokolenjima ono što smo nasledili od predaka: vodu, zemlju, zdravu prirodu i šansu za život.”

Saopštenjem se oglasila i Opštinska uprava Požega. Citirali su navod iz „Službenog glasnika” da su mineralni i drugi resursi prirodno bogatstvo u svojini Republike Srbije i mogu se koristiti na način utvrđen zakonom, te pomenuli rešenje ministarstva o odobrenju privrednom društvu „Jadar litijum” d. o. o. iz Beograda za ova istraživanja. „Radi uključivanja javnosti u sve odluke koje se tiču Požege obaveštenje je oglašeno na zvaničnom sajtu opštine i tako poštovano načelo informisanja i učešća javnosti u ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu”’, piše, uz ostalo, u saopštenju.

Zamenik predsednik opštine Požega Ivan Novaković rekao je: „Reč je o istražnim aktivnostima kojima tek treba da se utvrdi ima li litijuma i bora. Tako da nema opasnosti po život stanovništva i geološka istraživanja ne treba koristiti u političke svrhe.”

 

 

A politizacije ima, jer se pet opozicionih stranaka (Dveri, Narodna stranka, Demokratska stranka i druge) uključilo u ovaj slučaj predajući zahtev opštini Požega da hitno održi vanrednu sednicu i donese odluku o zabrani rudarsko-geoloških istraživanja i eksploatacije. Politika se pominje i u saopštenju „Inicijative za Požegu” koja navodi optužbe zamenika predsednika opštine na račun „neke organizacije” aludirajući na „Inicijativu za Požegu” da slučaj početka geoloških i istraživanja koristi u političke svrhe, što se „nepotrebno i neumereno alarmiraju građani i mediji”.

„Udruženje predlaže da predstavnici lokalne samouprave preduzmu sve radnje koje im stoje na raspolaganju, umesto što energiju u ovim krucijalnim momentima troše na taktiku ’napad je najbolja odbrana’ – navode iz „Inicijative za Požegu”.

Mediji prenose da se u vezi sa istraživanjima u požeškom kraju oglasilo i Ministarstvo rudarstva i energetike, koje napominje da se 95 odsto odobrenih geoloških istraživanja okonča bez overe rezervi i otvaranja rudnika. „Rizik po zdravlje stanovništva ne postoji, jer se radi u skladu sa zakonom. Pored toga, inspekcijske službe će obavljati kontrolu i u slučaju bilo kakvog odstupanja od projekta tokom istraživanja mogu oduzeti istražno pravo”, saopšteno je iz ministarstva.

politika.rs

 

Check Also

138762046160880beb97870525470419_690x460

U Crnu Goru bez PCR-a i potvrde o vakcinaciji

  Crna Gora je za turiste spremna već za praznike, a u opštini Bar turistička …

Powered by Master Media (TM)