Zdravlje

Proširene vene najlakše se leče tokom zime

677z381_relaxing-gc9b127dc6_1920

 

Proširene vene najlakše se leče zimi operacijom, kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, uz savete kako ublažiti jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba, pre svega vodeći računa o ishrani..

– Kalorični i obilni obroci, naročito na porodičnim proslavama i tokom praznika, u kombinaciji sa smanjenim kretanjem, lako mogu da dovedu do viška kilograma. Preporučujem da napravite napor i zamenite slatkiše zdravijim alternativama, kao što je, na primer, hrana bogata vlaknima koja može pomoći u poboljšanju cirkulacije. Dobijanje čak i samo nekoliko kilograma viška može stvoriti dodatne probleme s proširenim venama.

Izbegavajte previše slanu hranu, jer se zbog soli zadržava tečnost u organizmu, što dovodi do oticanja nogu.

 

[ads1]

 

 

I masna hrana je rizična – zasićene masti oslabljuju funkciju ćelija u unutrašnjosti krvnih sudova, samim tim i vena, naglašava dr Jocić i dodaje:

– Kad god je moguće, zamenite alkohol vodom. Iako je tokom praznika i proslava skoro nemoguće izbeći alkohol, vodite računa o tome da alkohol dovodi do dehidratacije organizma i da je potrebno, ako ne da zamenite alkohol vodom, onda bar da unosite dovoljno vode u ovom periodu.

Podstaknite cirkulaciju
U zavisnosti od toga gde živite, ovaj period godine može biti sjajan za neke aktivnosti napolju. Ukoliko se rekreativno bavite nekim sportom, prijaće vam svež vazduh. Ako niste sportski tip, probajte da sebi nametnete duge šetnje na otvorenom, bar tri puta nedeljno.
Neaktivnost i dugo sedenje, na poslu ili ispred ekrana, uzrokuje nakupljanje krvi u nogama i pogoršava stanje sa proširenim i paukolikim venama, takozvanim kapilarima. Najvažnije je da se nekako pokrenete, a na vama je da li će to biti laka kardio-vežba na otvorenom, ili intenzivniji trening u zatvorenom, napominje hirurdg uz podsećanje da se nose kompresivne čarape – tokom zimskog perioda anj ne vide ispod odeće, a greju.

Iskoristite zimu da trajno izlečite svoje vene

Proširene vene se uspešno leče operacijom. Većina lekara preporučuje da se hiruške intervencije na proširenim venama rade u jesen i zimu, jer je hladno vreme pogodnije za ovu vrstu intervencija.

– Zimi je oporavak lakšim – niže temperature pomažu kod smanjenja otoka. Tokom ovog perioda i inače ima manje fizičke aktivnosti, kaže naš sagovornik.

Sve počinje od pregleda, gde će lekar proceniti šta je najbolje za obolelog i predložiti odgovarajući tip intervencije. Postoje čak tri vrste minimalno invanzivnih procedura koje se danas uspešno primenjuju za lečenje svih stadijuma bolesti vena.

Endovenski laserski tretman (EVLA) je minimalno invazivna procedura za lečenje proširenih vena. Vlakno lasera se uvede u glavni površni venski krvni sud koji je uzrok bolnih i neprijatnih „grozdova” proširenih vena.

Medicinski lepak je izdržao test vremena, jer se već decenijama koristi u različitim oblastima medicine i potpuno je bezbedan za pacijenta. Sama intervencija podrazumeva korišćenje male količine specijalno formulisanog medicinskog lepka koji se aplikuje na obolelu venu. Na taj način, lepak zatvara bolesnu venu i krv se preusmerava ka obližnjim zdravim venama. Ovaj pristup eliminiše rizik od povrede nerava prilikom intervencije, što ga izdvaja od svih ostalih tretmana lečenja proširenih vena.

 

[ads2]

 

 

Skleroterapija je pogodan vid lečenja za kapilare (retikularnih vena i vena u vidu paukove mreže) i za lečenje manjih proširenih vena. To se obično koristi za lečenje kapilara koji su vidljivi golim okom, ali se takođe može koristiti i za lečenje vena koje se nalaze u dubljim potkožnim slojevima (ultrazvučno vođena skleroterapija).

Ovaj tretman se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koje iritira zid vene što dovodi do spazma krvnog suda i do trajnog zatvaranja. Nakon sklerozacije, kroz venu proraste fibrozno tkivo. Sama intervencija ne zahteva opštu anesteziju i hospitalizaciju, a nakon procedure se pacijent odmah vraća redovnim životnim i radnim obavezama.

– Sve ove metode su minimalno invanzivne i, zahvaljujući primeni lokalne anestezije, praktično bezbolne za pacijenta, zaključio je dr Jocić.

politika.rs