Hrana i pićeZdravlje

Prolećno blago iz šume

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali od nedavno i na gradskim pijacama može pronaći sremuš (Allium ursinum), neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka. Sremuš se u narodu naziva još i divlji beli luk (sadrži etarsko ulje sa sumpornim jedinjenjima koje je po sastavu slično belom luku) ili medveđi luk, jer po narodnom verovanju ovo je prva stvar koju medved pojede kad se probudi posle dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idelno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih meseci.

Sremuš se već vekovima koristi kao izuzetno delotvorna lekovita biljka za lečenje brojnih zdravstvenih problema. Redovnom upotrebom sremuša reguliše se pritisak, čiste krvni sudovi i štiti srce. Koristi se u tradicionalnoj medicini za snižavanje visokog krvnog pritiska jer ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić, čime organizam štiti od infarkta i moždanog udara. Sremuš je odličan prirodni lek protiv povišenog holesterola i smatra se za najbolji čistač organizma od toksina. Pomaže kod crevnih infekcija i želudačno-crevnih bolesti, anemije, nesanice i nesvestice. Razlog za to je bogatstvo gvožđa kojim obiluje ova namirnica. Sremuš je prirodni antibiotik koji leči bakterijske, gljivične i virusne infekcije. Zahvaljujući isparljivim fitoncidima stimuliše imuni sistem i podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca koji se bore protiv izazivača infekcija. Povećava i aktivnost T-limfocita (ćelije koje su centralni aktivator celokupnog imunog sistema). Naročito je efikasan u lečenju virusnih infekcija gornjih disajnih puteva zbog sposobnosti da očisti sluz iz pluća. Osim toga, čisti i oporavlja jetru, podstiče izbacivanje toksina iz organizma, reguliše probavu…

Foto: pixabay

Uspešno se primenjuje kod modrica na koži i otvorenih rana koje teško zaceljuju. Dovoljno je previti listove sremuša na ranu i ona će za nekoliko dana da zaraste.

Koliko god da je dobar za zdravlje, sremuš se ne preporučuje trudnicama, osobama koje imaju nizak krvni pritisak, kao i onima koji boluju od upale žučne kese ili su zaraženi žuticom.

Izvor: Domaćinska kuća