Zanimljivosti

Problemi sa ubodima insekata i njihovo uklanjanje narodnim lijekovima

krpelj1

Ljeto je na pomolu, a sa ljetom nam dolazi hiljade vrsta insekata koji nažalost prenose i neke veoma opasne bolesti. Ovdje ćemo Vam pokušati pojasniti opasnosti koje prijete i dati vam nekoliko savjeta kako da se lakše nosite sa ovim problemima, naravno prirodnim putem.

Ugrizi krpelja

Ovisno o vrsti, krpelji mogu nositi razne bolesti: Pjegavi tifus, groznice, bolesti limfe i niz drugih bolesti. Krpelji su vodeći prenosnici bolesti kod ljudi slično kao i komarci. Otrovi u sline krpelja izazivaju i prenose razne bolesti.

Po vrstama – tvrdi krpelji imaju tešku zadnjicu i pločasto tijelo i oni se hrane satima tj. sišu vam krv satima pa i danima. Oni prenose bolesti na kraju svog obroka. Meki krpelji imaju zaobljeno tijelo i oni se obično hrane manje od sat vremena i prenos bolesti se može dogoditi za manje od jedne minute.

Ugrizi krpelja su uglavnom bezbolni i u većini slučajeva prolaze neopaženo. Možda će te primjetiti crvenkasti kružić ili neki manji svrbež, na koji u većini slučajeva nećete obraćati veću pažnju ali znajte da je krpelj već odradio svoju ishranu i možda Vam je prenio neku od bolesti.

Kada primjetite krpelja na svojoj koži njegovo skidanje obavite na sljedeći način. Prikladnom pincetom čvrsto uhvatite krpelja iznad njegove glave i što bliže svojoj koži te povucite prema gore. Nemojte ga okretati jer dijelovi njegove glave mogu ostati u vašoj koži i povećati šansu za infekcije!

 

[ads1]

 

 

Izbjegavajte cijeđenje krpelja kao i njihovo drobljenje jer i na taj način štrcanjem možete sebi prenijeti neku od bolesti koje on nosi sa sobom. Nemojte koristiti vazelin niti neku drugu mast za skidanje krpelja. Nemojte ispuštati krpelja u WC školjke jer se on neće utopiti u vodi i ponovo će izaći uz WC školjku u Vaš stan.

Pažljivo očistite područje ugriza blagim sapunom i vodom ili blagim sredstvom za dezinfekciju. Dezinficirajte pincete alkoholom, i dobro operite ruke. Promatrajte područje ugriza nekoliko dana. Bolesti koje je prenio krpelj često počinju nekoliko dana ili čak tjedana nakon što je krpelj otišao. Ako se pojave simptomi recite svom liječniku da ste bili u prirodi.

Simptomi mogu uključivati: temperaturu, ukočenost, otežano disanje, mučninu ili čak i povraćanje. Onda su potrebni testovi krvi za dijagnozu bilo kakve bolesti. Krpelji su najaktivniji u mjesecu aprilu pa do mjeseca jula.

Savjeti kako se obući: Čarape, čizme, uske hlače, Odjeća da bude svjetlijih boja da se krpelj primjeti i otrese.

Ubodi pčela

Ako znate da ste alergični na ubod pčele čim Vas ubode zovite hitnu medicinsku pomoć ili kod sebe uvijek imajte medicinsko sredstvo za ovaj slučaj. Ako Vas ubode pčela i žalac je još prisutan,odmah ga uklonite. Nježno ostružite kožu sa kreditnom ili nekom drugom tvrdom karticom, sličicom ili nožićem. Nemojte priklještiti žaoku prstima ili pincetom,jer će Vam to ugurati još više otrova pod kožu.

Primjeniti led ili hladni oblog sa stiskanjem kapilara i smanjenjem otekline. Očistite područje sapunom i vodom i nanesite mješavinu sode bikarbone i vode. Ako niste u mogućnosti da uradite gore navedeno,zgrabite šaku blata i držite na ubodu da se ono osuši ili nanesite krišku crvenog luka i držite ga nekoliko minuta. Bol nestaje odmah.

 

[ads2]

 

Ujedi komaraca

Muški komarci nikada ne dolaze na čovjeka jer se hrane samo nektarom dok se ženke kada im se razvijaju jaja za rasplod izričito hrane proteinima iz krvi. One vole gristi za gležnje i zapešće jer su na tim mjestima krvne žile najbliže površini kože.

One pljunu antikoagulans pod kožu da spriječe grušanje krvi i nastave je sisati i sa tim sisanjem nam mogu prenijeti razne bolesti: encefalitis, malariju, virus zapadnog Nila, žutu groznicu i još neke veoma opasne bolest.

Ulje limuna, eukaliptusa se koristi da otjera komarce iz Vašeg prostora. Led na ujed smanjuje oteklinu i ublažava bol. Da biste uklonili opasnost od bolesti utrljajte na mjesto ugriza sok od limuna.

Bijeli alkoholni sirćet je još jedan veoma efikasan lijek za ublažavanje svrbeža od ujeda komaraca.

 

narodnilijek.com