Srbija

PRIZNANjE VELIKOM UMETNIKU: Predsednik Italije odlikovao Kusturicu

1110155328

Italijanski ambasador Đuzepe Manco uručio je režiseru Emiru Kusturici odlikovanje „Nosilac ordena Italijanske zvezde“, koje dodeljuje predsednik Republike Italije.

U obrazloženju za dodelu ordena se navodi da je „Kusturica povezan sa kulturom naše zemlje i smatra italijanski film svojim uzorom. Ulicama i mestima u Drvengradu dao je imena velikana italijanske kinematografije, pre svega Felinija, dok italijanski filmovi uvek zauzimaju važno mesto u programu njegovog festivala Kustendorf“.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas proslavljenog srpskog reditelja i italijansku glumicu Moniku Beluči, koja boravi u Beogradu kao gost međunarodnog filmskog festivala — Fest 2017.

Vučić je zahvalio Moniki Beluči što je svojim radom učinila mnogo na promociji Srbije i srpske kulture kroz filmsku umetnost i projekte koje je sa Kusturicom uradila u regionu.

„Za mene je veoma važan rad sa rediteljima iz drugih zemalja i upoznavanje drugih kultura. U ovom filmu, čak, glumim na srpskom jeziku i to je neverovatno iskustvo koje sam stekla u Vašoj zemlji“, istakla je Belučijeva.

Emir Kusturica zahvalio je premijeru Vučiću na ličnoj podršci koju je pružio filmu „Na mlečnom putu“.

Premijer Vučić je istakao važnost promocije Srbije kroz filmsku industriju i naglasio da će Vlada Srbije i ubuduće raditi na podsticajima za filmske projekte, kako bi što više kako stranih, tako i domaćih filmova, imalo dobre uslove za snimanje i postprodukciju u Srbiji.

rs.sputniknews.com – ISKRA