Aktuelnosti RS

Privrednici će biti oslobođeni carina na uvoz repromaterijala (VIDEO)

Privrednici iz BiH u narednoj godini biće oslobođeni carina na uvoz repromaterijala.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara je danas jednoglasno donio odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. godine, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi.

– Cilj ove privremene mjere je podrška domaćoj privredi i konkurentnijem i povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka, u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini, u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Roba koja je obuhvaćena ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste proizvođači iz BiH u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji ne mogu biti nabavljeni na domaćem tržištu u količini i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robu obuhvaćenu ovom odlukom ne odnose se na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

RTRS