Aktuelnosti VišegradSrbija

Prioriteti auto-put od Užica do Višegrada i dalje prema Sarajevu i aerodrom „Ponikve“

prioriteti-auto-put-i-aerodrom-ponikve-3110

Lazar Mirkić, ambasador BiH u Srbiji, razgovarao je sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem o realizaciji zajedničkih projekata, potrebi uspostavljanja veza sa turskim investitorima i šansama za zajednički nastup na tržištu Bliskog istoka.

Gradonačelnik Užica je rekao da je u obostranom interesu da se realizuje ideja o auto-putu od Užica do Višegrada i dalje prema Sarajevu, što je veza između Koridora 11 i Sarajeva, da se realizuje projekat Podrinje, ali i mogućnost izgradnje tunela kroz Kadinjaču, kao i projekat Centra za vanredne situacije na aerodromu „Ponikve“ koji se, zajedno sa Fočom, realizuje posredstvom Sekretarijata za prekograničnu saradnju između Srbije i BiH, čije je sedište u Užicu, a za šta je EU odobrila Užicu 600.000 evra.

Istakavši da Užice i Sarajevo tradicionalno dobro sarađuju, ambasador Mirkić je rekao da dva grada imaju šansu da se, nakon saobraćajnog povezivanja, povežu i sa tržištem Bliskog istoka.

– Imaćemo priliku da plasiramo proizvode, poput građevinskog materijala, hrane i pića, ali i da angažujemo našu radnu snagu. Međutim, bez dobre infrastrukture naši privrednici u tome neće uspeti, rekao je ambasador BiH. Istakavši da je logično da Sarajevo, preko Užica, bude povezano sa koridorima koji prolaze kroz Srbiju, on je dodao da je tu ideju, osim predstavnika vlasti Srbije i BiH, podržala i Turska. Ambasador je dodao da bi uskoro trebalo da se gradi novi granični prelaz Kotroman-Vardište, kako bi se na granici Srbije i BiH olakšao protok robe široke namene, prvenstveno prehrambenih proizvoda.

gradjevinarstvo.rs