Aktuelnosti RS

Priča o trojici heroja pčelara iz Ljubinja: Otimali su košnice iz vatrene stihije

bh-pcelar-55-rankov-stradali-pcelinjak-640x360

Uspjeli su spasiti Darkovih četrdesetak košnica i Rankovih desetak. Nažalost, za jedan dio pčelinjaka bilo je prekasno. Košnice su pretvorene u pepeo. Pozivamo ljude dobre volje da daruju opremu i rojeve ljubinskim pčelarima

Polovinom jula veliki požar u Ljubinju ostavio je za sobom pustoš i zgarište na skoro trećini Opštine. Kilometarski pojas vatre, gusti dim i plamen skoro pet dana su „gutali“ sve što im se zateklo na putu: šumu, nisko rastinje, kuće, automobile, stoku, pčele… U jednom trenutku požarišna linija je bila duga 20 kilometara.
Najteže je bilo u selima Mrkalj, Pustipust, Bančići, Obzir… U selu Bančići, Darko Krunić i Ranko Mičeta su bukvalno otimali košnice iz plamena. Teško se disalo, pepela je bilo previše, ništa se od dima skoro nije vidjelo, vatra je već gutala“ ograde i košnice. Bilo je jezivo. Teško je ovakve prizore riječima i dočarati. Ipak, pokušavamo kroz razgovor sa Rankom Mičetom:

– Bilo nas je pet – šest; Darko Krunić, moja dvojica braće i nekoliko vatrogasaca. Bukvalno smo iz vatre vadili košnice, otimali ih…. – kazao nam je Ranko.
Uspjeli su spasiti Darkovih četrdesetak košnica i Rankovih desetak. Nažalost, za jedan dio pčelinjaka bilo je prekasno. Košnice su pretvorene u pepeo. Štete je bilo i na pčelinjaku Slobodana Rudana…

[ads1]

– Nemamo još uvijek precizne podatke o stradalim pčelinjacima u požaru. Prikupljamo informacije i tek nakon što utvrdimo sve činjenice informaciju ćemo proslijediti nadležnim opštinskim i državnim službama – kazao nam je Milenko Betegalo, predsjednik Udruženja pčelara u Ljubinju.

I on kaže da su u Ljubinju bili stravični prizori vatre, da je vatra nevjerovatnom brzinom se širila i uništavala sve. Za njega su Ranko Mičeta, njegova braća, Darko Krunić i vatrogasci koji su se tu zatekli istinski heroji.
Zanimljivo je da je 32 – godišnji Ranko Mičeta zapčelario u februaru ove godine.

Kaže, bio je bez posla i bez perspektive za posao, a godine prolaze. Zato se okrenuo pčelarstvu. Nabavio je 17 košnica i lijepo ga je, kaže, bilo krenulo. Čak je u ovako lošoj godini uspio izvrcati po 4 – 5 kilograma iz svake košnice.

Požar u Ljubinju

– Bio sam ostavio pristojne zalihe i pčelama, jer nisam bio siguran hoće li zamediti vrijesak zbog visokih temperatura. Vatra je odnijela i pčele, i med, i vegetaciju. Sada je sasvim izvjesno da nećemo imati vrijeska – kazao nam je Ranko Mičeta.
On, niti bilo koji pčelar iz Ljubinja ne kukaju i ne mole za pomoć. Ipak, mi pozivamo humane i plemenite pčelare da se solidarišu sa ljubinskim junacima i daruju im po jedno društvo. Kontakt telefon Ranka Mičete je 065 322 005

[ads2]

ŠTA JE REKAO MEĐED ZA VRIJEME BORAVKA U LJUBINJU?

U izuzetno teškim vremenima po Hercegovinu, naročito po Ljubinje, kada se cijela BiH solidarisala sa ovim krajem, za medije u RS-u ekskluzivnu izjavu je dao Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS-a. On je kazao da je za pet dana, koliko je trajala vatrena stihija, opožareno 20 odsto teritorije opštine Ljubinje. Pronašao je i krivca:

– Požar velikih razmjera je došao iz Federacije BiH. Poznato je da su dva lica na tom području zapalila vatru – kazao je Međed novinarima, a onda je dodao:

– Ne mogu da shvatim da je vatrogasna jedinica toliko neopremljena i da u Ljubinju nemaju osnovno sredstvo za gašenje – naprtnjače – rekao je Međed nakon sastanka sa načelnikom opštine Darkom Krunićem.

Međed je još naglasio da je prioritetno da se Ljubuškom obezbijede osnovna sredstva za gašenje požara – naprtnjače i manja vozila koja bi mogla da djeluju na nepristupačnim terenima. Spomenuo je i helikopter!

(BH pčelar)