Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Predstavljena trasa auto-puta Beograd–Sarajevo

Predstavljena trasa auto-puta Beograd–Sarajevo

EBC71911-7817-48DF-8F9B-409CE44142BB
Projektanti Saobraćajnog instituta CIP održali su prezentaciju dela trase budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo koji prolazi preko teritorije Užica.

Oni su gradsko rukovodstvo upoznali sa predlogom kuda trasa treba da prođe.

“Razgovarali smo o potrebama našeg grada, pre svega kada se radi o lokacijama petlji za uključenje, odnosno isključenje sa auto-puta koje treba da budu u funkciji razvoja našeg grada. Na primer petlja u Zlakusi treba da bude u funkciji razvoja Sevojničkog polja gde ćemo tada imati mogućnost da za nekoliko godina podižemo industrijska postrojenja”,rekao je gradonačelnik Tihomir Petković.

 

On kaže da je ovaj auto-put još jedan način otvaranja Užica prema svetu.

“U ovom momentu je Republika Srbija sa Republikom Turskom dogovorila finansiranje projekta za auto-put ovom trasom, a nakon završetka projekta siguran sam da će naša država obezbediti i novac za njegovu izgradnju. Užičani sa nestrpljenjem očekuju da za dve godine bude gotova trasa Koridora 11 do Požege, u međuvremenu će biti završen i ovaj projekat, pa očekujemo da će krenuti i njegova realizacija. Ovaj deo Srbije će tada postati dosta zanimljiviji za investitore, kako strane tako i domaće”, naveo je gradonačelnik i dodao da je ovo još jedan važan korak ka daljem razvoju grada na Đetinji.

Direktor Zavoda za saobraćajnice Saobraćajnog instituta CIP, Novica Stevanović, naveo je da je CIP pre deset godina uradio Generalni projekat auto-puta Požega-Kotroman, a ove godine je zaključio ugovor sa turskom firmom Tašjapi za izradu Prostronog plana područja posebne namene i za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje.

“Izgradnjom ove saobraćajnice značajno će se povećati bezbednost u saobraćaju, povećati stepen zaštite životne sredine i ubrzati privredni i društveni razvoj ovog područja”, naveo je Stevanović.

Deonica od Požege do Kotromana biće dugačka oko 60 kilometara i vezivaće se u Prilipcu na auto-put Beograd-Južni Jadran. Obzirom da je, po rečima Stevanovića, ovo vrlo teška trasa koja ima planinsku konfiguraciju terena biće izgrađen veliki broj tunela i mostova. Oko 40 odsto trase će biti pod objektima, a veza naselja sa saobraćajnicom će biti na području Zlakuse i Mačkata.

b92

Check Also

glumac_620x0

Preminuo Đoda iz serije “Selo gori, a baba se češlja”

  Glumac Miroljub Trošić, poznatiji kao Đoda iz serije “Selo gori, a baba se češlja”, …

Powered by Master Media (TM)