Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Praznik književnosti u znaku SVETSKIH PISACA: Počinje Međunarodni SAJAM KNJIGE u Banjaluci

Praznik književnosti u znaku SVETSKIH PISACA: Počinje Međunarodni SAJAM KNJIGE u Banjaluci

xRektkqTURBXy9hMjU2ODU4ZjI1N2RkMmY3MDcwZjA2NzUyZmM0ZTFjNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Praznik književnosti u znaku SVETSKIH PISACA: Počinje Međunarodni SAJAM KNJIGE u Banjaluci

Tema ovogodišnje manifestacije je predstavljanje izdavačke produkcije domaćih i inostranih izdavača, predstavljanje pisaca, a planirani su i brojni prateći programi.

Posetioci će već danas od 10 časova imati priliku da pogledaju i kupe neke od novih, ali i starih naslova pisaca iz celog sveta. Osim toga, na sajmu će se moći naći i udžbenici.

Petra Ivić, rukovodilac Međunarodnog sajma knjige, rekla je da će i ove godine bogatu izdavačku produkciju predstaviti, između ostalih, izdavačke kuće “Laguna”, “Kreativni centar” i Zavod za udžbenike iz Beograda. Štand na sajmu imaće i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Vulkan” i “Publikum praktikum”.

Svoj štand, kao i prethodnih godina, imaće i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao i Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet Istočno Sarajevo. Naslove će predstaviti i “Nova knjiga” i “Obodsko slovo” iz Crne Gore, “Pčelica” iz Čačka, “Globosino” i “Akia Mali Princ” iz Beograda, “Kairos” iz Sremskih Karlovaca, “Bajbuk” iz Sarajeva i mnogi drugi.

I ove godine biće dodeljene sajamske nagrade, odnosno “Moštanica”, za izdavački poduhvat, “Liplje” za savremenu književnost i “Stuplje”, nagrada koja se dodeljuje za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

– U okviru Sajma knjige biće održani i Međunarodni književni susreti, a učesnici ove manifestacije biće pisci iz Bugarske, Rumunije, Nemačke, Amerike, Litvanije, Estonije, Slovenije, Hrvatske. Oni će dnevno imati svakog dana tokom trajanja sajma dve do tri promocije. Ovaj deo sajma organizujemo u saradnji s Udruženjem književnika Republike Srpske – rekla je Ivićeva.

Međunarodni književni susreti ove godine ugostiće poznata imena, kao što je Vjačeslav Kuprijanov, Natalija Rumarčuk i Ljudmila Snitenko iz Rusije, Benedikt Dirlih iz Nemačke, Tatjana Žitkova iz Litvanije, Aleksej Vrobel iz Engleske i Jan Gavura iz Slovačke. Ljubiteljima pisane reči predstaviće se i makedonski književnik, Zvonko Taneski, Lalka Pavlova iz Bugarske, Radomir Uljarević iz Crne Gore, te srbijanski pisci Selimir Radulović, Dušan Stojković, David Kecman Dako i Mićo Cvijetić. Svoja dela predstaviće i pisci iz Republike Srpske, i to Ranko Risojević, Ranko Preradović, Anđelko Anušić i Željko Pržulj.

Sajam knjige u Banjaluci biće otvoren do 18. septembra, a cena ulaznice za posetioce košta jednu marku. Radno vreme sajma je od 10 do 20 časova.

Beseda Vjačeslava Kuprijanova

Sajam knjige otvoriće poznati ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov, a beseda je planirana za večeras u 19 časova.

Kuprijanov je jedan od najprevođenijih ruskih pisaca, a ima i tri knjige objavljene na srpskom jeziku – “Čas pjevanja”, “Izvještaj o anđelu” i “Zemljino nebo”. Pisac koji piše poeziju, romane i eseje, dobitnik je i nagrade “Branko Radičević”.

blic.rs

Check Also

20200112110222_577974

Još 33 nove usluge u zdravstvenom sistemu Srpske

    Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini počinje da finansira 33 nove …

Powered by Master Media (TM)