Aktuelnosti RS

Potpisan protokol za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja

Četiri ministra u Vladi Republike Srpske potpisali su danas protokol za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Protokol su potpisali ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture pripremili su protokol s ciljem unapređenja i jačanja međusobne saradnje u zaštiti djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i koordinisanog odgovora na sprečavanje nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Primarna svrha protokola je unapređenje društvene brige i zaštite djece u Republici Srpskoj, te obezbjeđivanje adekvatne i pravovremene pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, a koji je usvojila Vlada Srpske u toku 2023. godine.

RTRS