Aktuelnosti VišegradFočaNovo Gorazde

Posthumno odlikovano osam boraca VRS iz Novog Goražda, Foče i Višegrada

IMG_8610
DALI ŽIVOT ZA STVARANjE REPUBLIKE SRPSKE

Novo Goražde – General Milomir Savčić, predsjednik BORS-a i izaslanik predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u opštiniNovoGoražde uručio je članovima porodica odlikovanja zaosamposthumnoodlikovanihboracaizNovogGoražda, Višegrada i Foče.
Ukazom Predsjednika Srpske, Milorada Dodika, povodom Vidovdana-Krsne slave BORS-a, medaljom zasluga za narod zazaslugestečene u borbiprotivneprijatelja i oslobođenjeRepublikeSrpske,sa područja Stare Hercegovine posthumnosu odlikovani : braća Delić (Vlada) Novica, rođen1939.godine u Crkvinama kod Goražda i Delić (Vlada) Radivoje, rođen 1952.godine u Crkvinama kod Goražda, zarobljeni 20. Maja1992.godine,jošnisu pronađeni( dvojicaodčetvoricezarobljenih i nestalih sinovamajkeBožane Delić) iMilutin (Toma) Pejović, rođen1937.godine u Crkvinama kod Goražda, takođezarobljen 20. Maja1992.godine u Crkvinamaodkadamusegubisvakitrag.
Posthumnosuodlikovani i Ilija(Ostoje) Vlaški,rođen1930.godine u TrebečejuopštinaTrnovo, ubijen6. Maja1992.godine u mjestuPetkovina-Baćci kod Goražda, Milovan (Radivoja) TanovićizVišegrada, rođen 1934. godine, poginujo 1992. godine u Kusucima kod Rogatice, Zoran (Ratka) ZekićizVišegrada, rođen 1966. godine, poginuo 1992. godine u Nebočaju kod Semizovca, Milosav (Milivoja) KekićizFoče, rođen 1951. godine, poginuo na Trebeviću1992. godine i Milko (Ljubomira) AvramizFoče, rođen 1972. godine, poginuo 1992. godine.
U kraćem obraćanju prisutnima general Savčić je naglasio da je ovo simboličan znak zahvalnosti saborcima koji su dali svoj život, kao najveću žrtvu za stvaranje Redpublike Srpske.
– Ovinašisaborci, Obilićinajnovijesrpskeistorije, zaslužujusvakupažnju, a njihoveporodicemnogovećubrigu i poštovanja. Tojeonoštosemože i što im moramoobezbijediti, rekaojeSavčić.
On je podsjetio da je jedno vrijeme bio zastoj u dodjeli posthumnih odlikovanja poginulim borcima, ali da su novo rukovodstvo BORS-a i predsjednik Srpske čvrsto opredjeljeni da svakegodineposthumnobudeodlikovanjedanbrojpoginulihboraca.
Prigodnim riječima skupu su se obratili Miloš Lazović, predsjednik regionalnog odbora BORS-a „Stara Hercegovina“ i Arsenije Mirković, zamjenik načelnika opštine Novo Goražde.
Poredčlanovaporodicapoginulihboraca i predstavnikaovetriopštineuručivanju odlikovanjaprisustvovalisu ipredstavnici Kabineta predsjednika Srpske, tepredstavnici OBO StaraHercegovina – Višegrad, Foča, Kalinovik, Rudo i Čajniče.
Po završetku ove posthumne ceremonije položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima VRS u Novom Goraždu, a potom je organizovana posjeta Spomen sobi poginulih boraca opštine Novo Goražde.

 

IMG_8612

IMG_8614

IMG_8617

IMG_8626

Slavko Heleta