Aktuelnosti RSZdravlje

Poslodavci mogu da “kontrolišu” radnička bolovanja

fzo

 

Od sada poslodavci mogu da traže da se preispita bolovanje na koje mu je otišao radnik. Od prvog marta na snazi je novi Pravilnik o bolovanju. Ako posumnjaju u rješenje njihovo je samo da podnesu zahtjev Fondu zdravstvenog osiguranja i automatski se kreće u provjeru.

“Takav zahtjev poslodavac podnosi FZO prilažući odgovarajuću dokumentaciju, potkrepljujući svoje navode, iz kojeg razloga to traži. Onda se ta ocjena provodi od strane stručne komisije, te se osiguranik ponovo cijeni da li kod njega zaista postoji potreba za daljim bolovanjem ili on može biti upućen da se vrati na svoje radno mjesto”, kaže Dobriša Radić, rukovodilac odjeljenja za kontrolu troškova primarne zdravstvene zaštite u FZO Republike Srpske.

 

[ads1]

 

 

Mnogi komentarišu da je ovakva odluka donesena zbog čestih zloupotreba bolovanja.

Anketa: – Bilo je kad je ono po tri mjeseca inostranstva uzme, ode tamo da zaradi koji dinar. Ali, to isto nije pošteno radi drugih, radi bolesnih ljudi. Ako je čovjek stvarno bolestan trebao bi da odmara, ovi zdravi mute, oni u svoju korist to svako voli. 

– Ako mogu neka traže. Zloupotrebljava se u svakom slučaju, ima zloupotreba prilikom uzimanja bolovanja, pretpostavljam da ima.

Probleme su primjetili poslodavci i godinama pokušavaju da tome stanu u kraj. Kažu da nesavjesni radnici štetu prave poslodavcu, Fondu i  kolegama koji moraju da ih mijenjaju na poslu..

“Evidentno je da su već počeli raditi i da su neki ljekari i njihove institucije kažnjeni zbog pogrešnog davanja bolovanja. Tako da je za očekivati u ovom momentu kad imamo povećanej broja bolovanja, dođe do njihovog smanjenja”, kaže Saša Trivić, Unija Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Smanjenje zloupotrebe bolovonja – cilj je i Sindikata uprave Srpske. I takvo  bolovanje, kažu, finansira se iz naših para.

“Imamo često slučajeve da radncii otvore bolovanje , pruiamju 70 odsto plate, vuku to bolovanje nekom zloupotrebom,a u isto to vrijeme negdje rade, i ostvaraju, rade na crno. Generalno se povećava bolovanje do 30 dana u periodima kada imamo proljećne radove, proljećne, jesenje sjetve. U jesenjim intervalima kada ljudi imaju druge poslove”, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Po novom, radnici FZO moraće da prisutvuju prvostepenim komisijama. Zadatak će im biti da koordinišu između zdravstvene ustanove i osiguranika kako bi ubrzali dolazak radnika na dijagnostičke procedure koje su mu preporučene kako bi se skratilo trajanje bolovanja – poput magnetne rezonance, CT-a.

 

[ads2]

Izvor: ATV