Aktuelnosti RS

“PONOVO IH UBIJAJU” Porodice vojnika MASAKRIRANIH u Dobrovoljačkoj OGORČENE ponašanjem vlasti i pravosuđa

Dobrovoljacka-ulica-screenshot-RTS-YouTube-kolaz

Porodice poginulih vojnika JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine ogorčene su jer ni ove godine neće moći da posjete mjesto stradanja.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova donio je odluku da se 26 godina zločina nad pripadnicima JNA u Doborovljačkoj obilježi u naselju Miljevići, kako bi se “izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka”.

– Nismo dobili ni dozvolu da na tom mjestu napravimo spomen-ploču da bismo na pristojan i adekvatan način obilježili stradanje nevinih ljudi – izjavio je predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović.

Foto Srna

Vojničko groblje u Miljevićima

Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog vojnika Obrada Gvozdenovića, ogorčena je, prije svega, ponašanjem vlasti u Sarajevu, koje godinama ne dozovljavaju porodicama nastradalih vojnika da polože cvijeće i prisluže svijeće na mjestu njihovog stradanja.

[ads1]

 

– Mi poštujemo sve žrtve, ali oni naše ne. Ubijaju ih po ko zna koji put. Ne znamo šta više da kažemo, osim da smo ogorčeni zbog svega i da je svake godine sve teže. Ipak, dok imamo snage borićemo se – kaže Gvozdenovićeva za Srpskainfo.

Posebno je ogorčena na Tužilaštvo i pravosuđe BiH, jer za zločine u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao.

– Od Tužilaštva BiH nema nikakvog odgovora, što je samo dodatno razočarenje. Nekada nemamo snage više ni da govorimo. Poražavajuće je da niko nije odgovarao za takav zločin – kaže Gvozdenovićeva.

Foto Srna

Miljevići 2017.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine napad su izvršili pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH.

U izvještaju MUP Republike Srpske, sudskim spisima i prema Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, ovaj događaj, kao i ubistva 2. maja, vode se pod zajedničkim imenom Slučaj Dobrovoljačka.

[ads2]

Život su u ta dva dana izgubila 42 vojnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog.

srpskainfo.com