Aktuelnosti RS

Poljoprivrednici RS sumiraju štetu od mraza: “Očekujemo da država proglasi elementarnu nepogodu!”

8z9ktkqTURBXy9iNTY4OTA5YjJhY2ViNGMyYzFiNDYxMDZlYWExODhhYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Poljoprivrednici Srpske sumiraju štetu od mraza, a opštinske komisije uskoro će na teren da procene štetu. Još nije poznato hoće li štetu iko i nadoknaditi.

– Mesec dana od mraza i snega koji su pokosili voćnjake u punom cvatu najbolje se vidi kolika je šteta – kaže Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS. Jedno je sigurno, tvrdi on – šteta je veća od one koju je takođe mraz napravio prošlog proleća, javlja ATV.

On dodaje da će daleko biti veće štete nego prošle godine.

– Tada je samo na području Potkozarja bilo oko 25 miliona, dok su štete na nivou RS bile oko 50 miliona. Znači da će daleko veće štete biti, pošto je i veća površina obuhvaćena – kaže Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS.

Za nekoliko dana na teren izlaze opštinske komisije koje će pročešljati voćnjake i proceniti štetu. Voćari treba da se prijave opštinskim odeljenjima za poljoprivredu. Očekuju da država proglasi elementarnu nepogodu. Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić je oprezan, čeka rezultate sa terena.

– Nismo procenili i ne mogu vam reći hoće li biti nadoknađeno. Vlada je razmatrala informaciju o mogućim razmerama štete od mraza. Još se nismo bavili procenama, a i bilo je još rano da se bavimo procenama. Treba vreme da prođe da vidimo šta je ostalo na stablima – rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede RS.

Stevo Mirjanić

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaStevo Mirjanić

Informacije sa terena proći će reviziju, kaže ministar, pa će potom biti utvrđeno stvarno stanje. Zbog male nadoknade prošlogodišnjih šteta od mraza, razočarani voćari, kažu u Udruženju, pitaju se ima li smisla da se prijavljuju za procenu štete.

Kao za inat, osim ruskog, ove godine otvara im se još jedno tržište i to u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dobra volja voćara je tu, a na jesen će videti hoće li imati šta konkretno da ponude.

blic.rs