Auto-moto

Pola miliona Dustera

Dacia-Duster-500000-2

 

Krajem novembra rumunska fabrika automobila Dacia u Mioveniju proslavila je proizvodnju 500.000-og primerka modela Duster (4×4, Prestige, 1.3 TCE 150 KS, crvena Fusion). Radi se o drugoj generaciji legendarnog modela za Rumuniju i Grupu Renault, koji je lansiran pre dve godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Jubilarni Duster proizveden je za kupca iz Francuske.

Svakog dana ova fabrika proizvede 1.400 automobila, od čega 1.050 Dustera.
Prva generacija modela Duster krenula je u proizvodnju 2010. godine i od tada je više od 1,7 miliona automobila proizvedeno u Mioveniju u Rumuniji. Paleta automobila Dacia prodaje se u 44 zemlje, a glavna izvozna tržišta su Francuska, Italija i Španija.

„Uspeh se zasniva na kompetentnim, ozbiljnim i odgovornim timovima. To je slučaj i kod marke Dacia. Duster je kultni model marke Dacia proizveden u Mioveniju na kojem rade sve ekipe Grupe Renault u Rumuniji i želim svima da im se zahvalim. Moramo i dalje da budemo podrška jedni drugima, odgovorni i pedantni kako bismo zadržali svoju konkurentnost. Proizvodimo atraktivne, kvalitetne i konkurentne automobile koje naši kupci zaista cene. Danas gradimo svoju budućnost u jednoj od najvećih fabrika Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi”, rekao je Miguel Oliver-Boquera, izvršni direktor Automobile Dacia S.A.

 

[ads2]

 
Novi Duster je najprodavaniji SUV na tržištu u Rumuniji i drugi najprodavaniji model na francuskom tržištu nakon Logana. U Rumuniji je 2018. godine proglašen za automobil godine, a poznate britanske novine The Sun dodelile su mu titulu „Automobil godine sa najboljom vrednošću”.

Zaposleni i kupci polazna su tačka transformacije koju sprovodi fabrika Automobile Dacia S.A. Radi se o modernoj i fleksibilnoj fabrici sa automatizovanim proizvodnim procesima. U poslednjih pet decenija u fabrici je proizvedeno više od 6,8 miliona automobila. Proizvedeno je više od osam različitih modela: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeR Nova, Dacia Solenza, Dacia Logan (u verziji limuzine, karavana, furgona i kamioneta), Dacia Sandero i Dacia Duster. U istoj fabrici proizvode se i karoserije i delovi za izradu automobila iz palete Global Access za ostale fabrike Grupe Renault u celom svetu. Svake 54 sekunde proizvede se jedan automobil, a više od 90 odsto proizvedenih automobila namenjeno je izvozu.

Dacia godišnje proizvede 350.000 automobila u Rumuniji, čemu je potrebno dodati više od 500.000 motora i više od 500.000 menjača, od kojih deo izvozi rumunsko odeljenje za logistiku i Međunarodna logistička mreža Alijanse (Alliance International Logistics Network, AILN), najveći logistički centar Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

 

 

[ads1]

Grupa Renault u Rumuniji

 
Grupa Renault proizvodi automobile od 1898. godine, prisutna je u 134 zemlje, a u 2018. godini prodala je 3,9 miliona vozila. Fokusirana je na sinergiju svojih pet marki (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine i Lada), električnih automobila i jedinstvene alijanse sa markama Nissan i Mitsubishi. Kako bi se suočila sa velikim tehnološkim izazovima budućnosti i nastavila svoju strategiju profitabilnog rasta, Grupa se oslanja na svoj međunarodni razvoj.

U septembru 1999. godine, kompaniju Automobile Dacia S.A. kupuje Renault čime raste dotadašnja saradnja ova dva proizvođača automobila.

Grupa Renault jedina je kompanija u Rumuniji koja integriše celokupan raspon aktivnosti karakterističnih za proizvođače automobila, što je stvorilo dugotrajne ekonomske rezultate i bogatu ponudu radnih mesta za različite oblasti: ispitivanja o zadovoljstvu kupaca, dizajn, mašinstvo, proizvodnja kao i logistika, marketing, poslovne usluge i financije.

Prošle godine Grupa Renault je u Rumuniji premašila prag prometa od šest milijardi evra. Budući da ima glavne modele palete Global Access (palete u kojoj se nalaze modeli Dacia proizvedeni na industrijskoj platformi u Mioveniju), Grupa ima vodeće mesto na domaćem tržištu markama Dacia i Renault. Grupa Renault u Rumuniji zapošljava 18.800 radnika koji uvode inovacije u pogledu proizvoda i najboljih praksi, a uz to su poznati po svojoj profesionalnosti.

 

netauto.rs