Zdravlje

Počinje sezona krpelja: Evo kako ga pravilno izvući iz kože

Sezona krpelja traje od aprila do septembra, a važno je unapred znati kako ga pravilno izvući iz kože ukoliko se susretnete sa ovim problemom.

Stručnjaci navode kako je najbolji način zaštite od krpelja nošenje duge odeće tokom boravka u prirodi te nanošenje repelenata. Iako krpelji mogu delovati bezazleno, morate biti uvek na oprezu.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krpeljni meningoencefalitis – upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, kongo-krimska hemoragijska groznica – zarazna bolest koja se veoma retko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi, te izaziva teška krvarenja, što za posledicu može imati smrt.

Takođe mogu preneti i rikecioze koje mogu izazvati teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest koja napada ceo organizam, a naročito kožu, nervni sistem, zglobove i srce.

Osobe koje primete zakačenog krpelja na telu moraju ga ukloniti veoma pažljivo, čistim rukama i dezinficikovanom pincetom, tako što se insekt uzme lagano u predelu glave, tj. što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći da se izvuče ceo insekt, ali i bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata.

U slučaju da se ne ukloni glava ili usni aparat insekta, treba ga izvući pincetom bez oštećenja kože, a ako ne uspete, obavezno se javite u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Antimikrobna zaštita posle uboda krpelja u pravilu se određuje kod nadležnog lekara na osnovu pratećih simptoma.

Ne preporučuje se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanja šibicom, gnječenjem krpelja, premazivanja nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovite i često kontraproduktivne i opasne po zdravlje.

b92.net