Aktuelnosti RS

Počinje primena novog Zakona o lokalnoj samoupravi u RS: Bez posla ostaje 1.000 opštinskih činovnika

VELktkqTURBXy9jNTQ3YTY3MmVlMzVjNDBmNjRmM2VkNzQyNGRmODJhZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Novi Zakon o lokalnoj samopupravi RS propisuje da na 1.000 stanovnika idu 3 službenika.

To praktično znači da će do polovine 2019. godine u 17 opština RS bez posla ostati hiljadu radnika.

Načelnici već uveliko rade na smanjenju administracije, a neki su počeli da dele otkaze kako bi ispoštovali zakon.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS napravili su preliminarni spisak opština koje imaju više radnika. To su: Bileća, Trebinje, Gacko, Kneževo, Kozarska Dubica, Lopare, Novi Grad, Rogatica, Prnjavor, Ugljevik, Foča, Krupa na Uni, Ljubinje, Oštra Luka, Osmaci, Novo Goražde i Sokolac.

Najviše problema ima u Trebinju, gde u administraciji sedi 3 puta više službenika od potrebnih, te Bileći i Gacku, gde uprave broje po 150 radnika, a potrebno im je po 30.

Zamenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže za “EuroBlic” da je nova vlast u oktobru u upravi nasledila 344 zaposlena. Navodi da tako imaju višak od oko 250 osoba, jer bi po broju stanovnika od 29.000 trebalo da imaju svega 90 radnika.

Međutim, kaže da su već počeli sa smanjenjem administracije, koja opterećuje budžet grada.

– Oko 31 radnik, koji je bio na neodređeno, je ostao je bez posla kao i njih 20 kojima su istekli ugovori na određeno vreme. Pozvali smo privrednike da ih zaposle, ali nemamo informacija da li je neko od njih i angažovan. Pravimo liste za one koji bi želi da im isplatimo otpremnine. Međutim, jedan broj radnika iz gradske uprave prešao je da radi u Agrarni fond, dok će isto određenom broju biti ponuđen posao u novom preduzeću koji se otvara – rekao je Ćurić.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da je u oktobru zatekao oko 158 radnika u upravi, te da ima višak od oko 30 ljudi. Ističe da će, do isteka zakonskog roka, njih 10 otići u penziju, a 20 će biti otpušteno.

– Neću čekati sledeću godinu da rešim taj problem, nego će taj problem sa viškom radnika biti završen do kraja ove godine. Razgovaramo sa privrednicima i potencijalnim investitorima da ih zaposle – rekao je Tomaš.

Dodaje da je to bolan proces, ali da će rešavanjem viška ljudi opština moći obezbediti investicije u vrednosti oko 500 hiljada maraka.

S druge strane, u malim opštinama koje broje višak do 10 ljudi, kao što su Krupa na Uni, Ošra Luka, Osmaci ili Ljubinje, problem će rešiti prirodnim odlivom, odnosno odlaskom u penziju radnika.

Ovde neće biti otpuštanja

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS kažu da trenutno raposlažu sa podacima sa početka 2016. godine.

Po tim podacima i novom zakonu, zajednice koje imaju zadovoljavajući broj radnika su Prijedor, Laktaši, Derventa, Kupres, Bratunac, Petrovac, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Berkovići, Brod, Vlasenica, Vukosavlje, Gradiška, Istočna Ilidža, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Teslić, Čelinac, Šamac i Šipovo.

blic.rs